Apple započeo testiranje M3 SoC-a, otkrivene i specifikacije


Prema podacima dobijenim iz logova App Store-a koje je dobio novinar Bloomberg-a Mark Gurman, Apple testira neobjavljeni čip sa 12-jezgrenim procesorom, 18-jezgrenom grafičkom karticom i 36 GB memorije. Gurman tvrdi da se ovaj čip testira u budućem MacBook Pro modelu visoke klase koji će raditi na nadolazećem macOS 14 ažuriranju, koje se očekuje da će biti najavljeno na WWDC konferenciji sledećeg meseca.

Prema Gurmanovom newsletteru Power On, ovaj čip bi mogao biti osnovni M3 Pro čip za sledeću generaciju MacBook Pro modela sa ekranima od 14 inča i 16 inča, koji će se lansirati sledeće godine. Očekuje se da će čip biti proizveden na osnovu TSMC-ovog 3nm procesa, što će doneti značajno poboljšanje performansi i energetske efikasnosti.

Trenutni osnovni M2 Pro čip u MacBook Pro modelu sa ekranom od 14 inča ima 10-jezgreni procesor i 16-jezgrenu grafičku karticu, uz 16 GB memorije. Stoga se može očekivati da M3 Pro čip ima barem dva dodatna jezgra i za procesor i za grafičku karticu. Apple je poslednji put ažurirao MacBook Pro modele sa ekranima od 14 inča i 16 inča u januaru, pa je malo verovatno da će biti novih ažuriranja ovih laptopova barem do 2024. godine.

Pre nego što pređe na M3 Pro i M3 Max čipove, Apple još uvek treba da izda standardni M3 čip. Gurman navodi da Apple radi na novim iMac, MacBook Air i MacBook Pro modelima niže klase sa M3 čipom, i da veruje da će prvi Mac računari sa M3 čipom biti pušteni u prodaju krajem ove godine ili početkom sledeće.

U međuvremenu, Gurman kaže da će dugo očekivani MacBook Air model sa ekranom od 15 inča biti pušten u prodaju ovog leta sa M2 čipom. Prethodno je najavio da će ovaj laptop biti objavljen na WWDC konferenciji, koja počinje 5. juna sa Apple-ovim glavnim događajem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.