EU kaznila Facebook sa 1,2 milijarde evra


Meta će biti primorana da plati rekordnu kaznu od 1,2 milijarde evra zbog optužbi da je zloupotrebila podatke korisnika.

Irska komisija za zaštitu podataka saopštila je da je Meta prekršila pravila EU o zaštiti podataka tako što je prebacivala podatke između Evrope i SAD-a.

Nije uspela da zaštiti evropske korisnike od korišćenja njihovih podataka u skladu sa američkim zakonima kada je to činila, izjavili su regulatori.

Sada će biti kažnjena sa 1,2 milijarde evra, kao i obavezom da obriše podatke sa Facebook-a ili ih vrati nazad u Evropu.

Ta kazna je rekordna prema opštem uredbi o zaštiti podataka EU, odnosno GDPR-u. Prethodni rekord držala je Amazon - koji je kažnjen sa 746 miliona evra od strane regulatora u Luksemburgu - iako su četiri najveće kazne nakon toga plaćene od strane Meta u okviru problema sa podacima na Facebook-u, Instagram-u i WhatsApp-u.

Meta je nazvala kaznu "neopravdanom i nepotrebnom" i izjavila da će se žaliti na presudu. Takođe je navela da neće biti trenutnih poremećaja u načinu rada Facebook-a.

Kompanija je više puta pretila da bi nova ograničenja u vezi sa prenosom podataka u SAD-u mogla dovesti do gašenja Facebook-a i Instagram-a u Evropi. Meta je u odgovoru na novu presudu navela da će moći da nastavi sa radom onako kako to čini danas, ukoliko novi sporazum o prenosu podataka između EU i SAD-a bude stupio na snagu.

Ranije je deljenje podataka između SAD-a i Evrope regulisano okvirom pod nazivom "Privacy Shield", koji je dozvoljavao protok tih podataka ako su američke kompanije pokazale da koriste adekvatnu zaštitu podataka. Međutim, taj okvir je ukinut 2020. godine nakon što je Evropski sud pravde utvrdio da ne pruža adekvatnu zaštitu podataka.

Od tada, zakonodavci su radili na novom sporazumu poznatom kao Trans-Atlantic Data Privacy Framework za zaštitu podataka, iako on još nije stupio na snagu. Ali zakonodavci su naznačili da bi trebao biti spreman do oktobra, kada ističe rok za Meta da obriše Facebook podatke koji su u središtu kazne.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.