Evo zašto ne biste trebali da punite telefon sa maskicom na njemu


Pre nego što stavite telefon na punjenje, preporučljivo je da skinete maskicu. Glavni razlog za to je - toplota.

Većina pametnih telefona koristi litijum-jonske baterije, koje će se uvek vremenom degradirati, bez obzira na način punjenja vašeg telefona. To je zato što litijum-jonske baterije funkcionišu tako što prenose nosioce naboja između elektroda, i ovaj proces oštećuje delove baterije tokom vremena, smanjujući njihovu efikasnost.

Punjenje telefona predugo ili dozvoljavanje da se baterija isprazni potpuno pre punjenja su odlični načini da se opterete elektrode i skrati vek trajanja baterije. Međutim, možda je jedan od najefikasnijih načina da se uništi baterija pregrejavanje.

Na Apple-ovom sajtu za podršku upozoravaju da "Korišćenje iOS ili iPadOS uređaja u veoma vrućim uslovima može trajno skratiti vek trajanja baterije [...] Nemojte ostavljati uređaj u kolima jer temperature u parkiranim kolima mogu premašiti ove granice."

"Koristite iOS i iPadOS uređaje pri ambijentalnoj temperaturi između 0º i 35ºC. Niske ili visoke temperature mogu izazvati promene u ponašanju uređaja kako bi regulisao svoju temperaturu."

Veza između maski za telefone i ovoga je ta da određeni stilovi maski mogu uzrokovati zagrevanje telefona tokom punjenja. Ako primetite da se vaš telefon značajno zagreva nakon punjenja, to može biti znak da je previše zagrejan, što može oštetiti kapacitet baterije.

Iako je iritantna činjenica da će baterija vašeg telefona neizbežno izgubiti nešto od svoje performanse tokom vremena, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste joj pomogli.

Sklanjanje maskice sa telefona tokom punjenja je dobar početak, kao i izbegavanje ostavljanja telefona na punjenju preko noći, jer to takođe može opteretiti elektrode baterije. Huawei preporučuje da održavate nivo punjenja između 30 i 70 procenata za najbolji vek trajanja baterije, dok Apple ima poseban alat u podešavanjima koji će sprečiti da se telefon ikada napuni preko 80 procenata iz istog razloga.

Vaša maskica može biti moderna i privlačna, ali zašto ne biste pružili svom telefonu malo odmora tako što ćete ga pustiti da se puni bez maskice. Ovim jednostavnim korakom omogućićete telefonu da se lakše rashladi tokom punjenja, čime ćete smanjiti rizik od pregrejavanja i oštećenja baterije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.