Gmail sada skenira dark web u potrazi za vašom e-mail adresom


Nova bezbednosna funkcija koja dolazi na Google naloge može vas obavestiti ukoliko je vaša email adresa objavljena na Dark webu. Na Google I/O konferenciji, ovaj pretraživački gigant je najavio planove za uvođenje nekoliko novih beznednosnih funkcija dizajniranih kako bi bolje zaštitili korisnike Google proizvoda i usluga, uključujući zaštitu od neželjene pošte za Google Drive i poboljšano brisanje istorije pretrage u Maps-u.

Kompanija će proširiti funkcionalnost "izveštaja sa Dark weba" na sve Gmail naloge u Sjedinjenim Američkim Državama tokom narednih nedelja. Ova funkcija skenira da proveri da li se vaša Gmail adresa pojavljuje na Dark webu i pruža korisne savete o koracima koje korisnici mogu preduzeti kako bi ojačali svoju online bezbednost. Menadžer lozinki ugrađen u Chrome pretraživač već prilično dobro podseća da držite svoje podatke zaštićene, ali ovo ide korak dalje.

Lični podaci poput email adresa mogu se naći na Dark webu kao rezultat curenja podataka sa usluga i platformi na koje ste se možda prijavili. Ove informacije mogu biti prodavane i korišćene od strane kriminalaca na razne načine, uključujući krađu identiteta, bankarsku prevaru i prevare putem phishing-a.

Google-ov alat za izveštavanje o Dark webu nije nova funkcionalnost, ali je prethodno bio dostupan samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama koji su se pretplatili na Google One, proširenu platformu za Cloud skladištenje kompanije. Google takođe navodi da će ovaj alat na kraju biti dostupan "odabranim međunarodnim tržištima", ali nije precizirao koje zemlje će dobiti pristup.

Zaštita od neželjene pošte koja se obično nalazi u Gmail-u sada se proširuje na Google Drive, uz novi prikaz koji je dizajniran kako bi korisnicima pomogao da kontrolišu šta žele označiti kao neželjenu poštu. Drive će automatski klasifikovati očigledne prekršioce u prikaz neželjene pošte kako bi se sprečilo slučajno pristupanje "neželjenom ili zloupotrebljavajućem sadržaju", a Google tvrdi da novi prikaz olakšava razdvajanje i pregledanje fajlova.

Takođe je postalo lakše izbrisati istoriju pretrage u Google Maps-u. Već možete očistiti istoriju pretrage putem kartice "Web i aktivnosti aplikacija" u podešavanjima svog naloga, ali sada Google dodaje mogućnost brisanja nedavnih pretraga direktno unutar Maps-a samo jednim dodirivanjem ekrana. Trenutno nema informacija o tome koje će regione ova nova funkcija obuhvatiti.

Konačno, Google jača i bezbednosne usluge koje koriste druge platforme i organizacije. Google-ova API usluga za bezbednost sadržaja, koju koriste kompanije poput Facebook-a i Yubo-a kako bi identifikovale i uklonile materijal sa seksualnim zlostavljanjem dece sa interneta, danas se proširuje i na video sadržaj. Ovo je nešto što je ranije upravljano putem CSAI Match-a, YouTube-ove vlasničke tehnologije za otkrivanje materijala sa seksualnim zlostavljanjem dece u online videima. Google nije pomenuo da li nova video funkcionalnost API-ja zamenjuje CSAI Match ili kako se ove dve usluge razlikuju.

Google nije pružio tačan datum puštanja u rad mnogih ovih funkcija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.