iPhone 15 serija dolazi sa velikim povećanjem cena


Prema glasinama na Weibo platformi, Apple planira da poveća cenu ovogodišnjih modela ‌iPhone 15 Pro‌ kako bi povećao razliku u odnosu na ‌iPhone 15 Plus. ‌iPhone 14 Pro‌ i ‌iPhone 14 Pro Max‌ trenutno koštaju 999 dolara i 1.099 dolara, što znači da bi svako povećanje cene prvi put dovelo oba visokokvalitetna iPhone modela iznad 1.000 dolara.

Izveštaj dodaje da će se ‌iPhone 15‌ i ‌iPhone 15‌ Plus opremiti brojnim funkcijama koje su trenutno ekskluzivne za Pro modele, poput Dynamic Islanda i kamere od 48 megapiksela, što će dodatno podstaći potrebu za razdvajanjem Pro i ne-Pro uređaja u pogledu cena ove godine.

Krajem prošle godine izvešteno je da je Apple "ozbiljno" zabrinut zbog prodaje ‌iPhone 14 Plus‌, koji košta 899 dolara - samo 100 dolara manje od ‌iPhone 14 Pro‌. Stoga kompanija navodno razmatra različite strategije cena kako bi povećala prodaju standardnih modela ‌iPhone 15‌.

Informaciju o povećanju cene potvrdio je Jeff Pu, tehnološki analitičar u investicionoj kompaniji Haitong International Securities sa sedištem u Hong Kongu. Uprkos brojnim izveštajima da će prošlogodišnji modeli ‌iPhone 14‌ imati povećanje cene od oko 100 dolara, to se nije ostvarilo i uređaji su i dalje koštali isto kao i odgovarajući modeli iPhone 13.

Izvan Sjedinjenih Američkih Država, Apple je u proteklih nekoliko godina više puta povećao cene iPhone-a, uglavnom zbog fluktuacija stranih valuta. Na primer, ‌iPhone 14 Pro‌ u Velikoj Britaniji košta 1.099 funti, u poređenju sa 949 funti koliko je koštao ‌iPhone 13 Pro‌. S obzirom na nadprosečnu ekonomsku inflaciju, očekuje se povećanje cene i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Apple je uspeo da zadrži početne cene nepromijenjenima tokom šest generacija Pro modela, ali će cene verovatno morati porasti kako bi kompanija održala svoje profitne margine. Nejasno je hoće li standardni modeli ‌iPhone 15‌ i ‌iPhone 15‌ Plus takođe doživeti povećanje cene u odnosu na ‌iPhone 14‌ i ‌iPhone 14‌ Plus, koji trenutno koštaju 799 dolara i 899 dolara, redom.

Očekuje se da će Apple kao i obično najaviti seriju ‌iPhone 15‌ u septembru. Svi četiri uređaja navodno će imati USB-C priključak, Dynamic Island i nešto više zakrivljen okvir, dok se za Pro modele šuška o preko 10 dodatnih funkcija i promena.

Važno je napomenuti da su ove informacije temeljene na glasinama i neslužbenim izvorima, te se mogu promeniti ili biti natočne. Konačne informacije o cenama i funkcijama ‌iPhone 15‌ serije biće poznate kada Apple službeno objavi detalje o novim modelima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.