Izgleda da domeni .zip i .mov nisu baš najbolja ideja


Google je nedavno postao ovlašćeni registar nekoliko novih vršnih internet domena, uključujući i .zip i .mov domene. Međutim, ova promena je izazvala zabrinutost stručnjaka za IT bezbednost zbog mogućnosti zloupotrebe i phishing napada.

Neki napadi su već zabeleženi, koristeći sličnost između naziva domena i popularnih formata datoteka. Na primer, korisnici mogu biti prevareni da kliknu na link za preuzimanje .zip dokumenta, ali umesto toga budu preusmereni na potencijalno zlonamernu stranicu. Postoje i sofisticiraniji napadi koji simuliraju otvaranje .zip datoteke, ali preusmeravaju korisnika na stranicu sa malicioznim sadržajem.

Korisnicima se savetuje oprez prilikom otvaranja linkova, posebno nepoznatih ili sumnjivih. Takođe se preporučuje administratorima da preduzmu dodatne mere zaštite za .zip i .mov domene, kao što je detaljnija provera linkova ili čak blokiranje pristupa tim domenima.

Važno je napomenuti da do sada nije zabeležen ozbiljan napad koji bi koristio ove domene na opisani način. Ipak, korisnici su se zabavili registracijom ovih domena kako bi preusmeravali druge korisnike na razne šale ili pesme.

Stručnjaci preporučuju da se ove nove domene uključe u bezbednosne treninge za zaposlene kako bi se povećala svest o mogućim pretnjama i oprez prilikom interakcije sa linkovima i datotekama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.