Meta pokrenula novi talas otpuštanja


Meta je započela treći krug otpuštanja kao deo svojih višemilionskih planova za smanjenje troškova.

Najnoviji krug rezova cilja članove Meta-ovih poslovnih grupa i sledi prethodni krug otpuštanja u aprilu koji je uticao na zaposlene u tehničkim ulogama. Između otpuštanja u aprilu i maju, oko 10.000 radnika će izgubiti posao, nakon prvog kruga otpuštanja u novembru koji je uticao na 11.000 zaposlenih.

Zaposleni iz Meta-e koji su radili na korisničkom iskustvu, marketingu, regrutaciji i inženjeringu koristili su LinkedIn da objave da su dobili otkaz u sredu, podržavajući prethodni izveštaj Rojtersa. Meta je odbila da komentariše, ali je uputila CNBC na raniji post izvršnog direktora Marka Zakerberga u kojem je rekao da će rezovi u poslovnim grupama kompanije početi krajem maja.

Ovi rezovi su deo Meta-inog takozvanog "godine efikasnosti", koju je Zakerberg predstavio kao neophodnu za smanjenje kompanije i povećanje njenog agilnosti u izazovnom ekonomskom okruženju i oslabljenom tržištu digitalnog oglašavanja.

"Kao što sam govorio o efikasnosti ove godine, rekao sam da će deo našeg rada uključivati i ukidanje radnih mesta - to će biti usluga izgradnje mršavije, tehnički orijentisane kompanije i poboljšanja našeg poslovnog performansa kako bismo omogućili našu dugoročnu viziju", rekao je Zakerberg u martu u jednom postu. "Razumem da ova najava može biti iznenađujuća, pa želim da pružim širi kontekst o našoj viziji, kulturi i operativnoj filozofiji."

U aprilu je Meta izvestila da je prihod u prvom kvartalu porastao za 3% sa 27,91 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, nakon tri uzastopna kvartala pada.

Uprkos smanjenju troškova, Meta i dalje snažno investira u nastajući metaverse, a njeno odeljenje Reality Labs, koje razvija tehnologije virtuelne i proširene stvarnosti, zabeležilo je operativni gubitak od 3,99 milijardi dolara, dok je generisalo prodaju od 339 miliona dolara u prvom kvartalu.

Investitori su pohvalili veliko smanjenje troškova Meta-e, što je dovelo do rasta cene deonica ovog giganta društvenih mreža za 180%, dostigavši 246,74 dolara nakon što je u novembru dostigla najnižu vrednost ispod 89 dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.