Microsoft će vam ažurirati Windows čak i protiv vaše volje


Windows je najavio da će sledećeg meseca lansirati novu bezbednosnu nadogradnju koja će označiti kraj podrške i održavanja za Windows 10 21H2 Home, Pro, Pro Education i Pro Workstation izdanja. Ovo će se dogoditi gotovo dve godine nakon zvaničnog lansiranja Windows-a 11.

Iako Windows već od lansiranja promoviše prelazak na Windows 11, mnogi korisnici koji su navikli na Windows 10 odlučuju da zadrže tu verziju operativnog sistema.

Međutim, uskoro više nećete imati izbor da li da ažurirate barem na najnoviju verziju Windows-a 10. S obzirom da neće biti dostupne podrške, korisnici će automatski biti ažurirani na Windows 10 22H2 od 13. juna (mada nije naveden tačan datum kada se očekuje prelazak).

Microsoft navodi da će se automatsko ažuriranje primenjivati na "potrošačke uređaje i uređaje u poslovnim okruženjima koji nisu upravljani, a nalaze se na kraju perioda podrške ili nekoliko meseci pre kraja istog". Dodaje se: "Na taj način se obezbeđuje podrška za uređaj i prijem mesečnih ažuriranja koja su ključna za bezbednost i celokupno funkcionisanje sistema."

Ako još uvek želite da ostanete na Windows-u 10 i zadovoljni ste verzijom 22H2, imate sreće. Bezbednosna ažuriranja će se nastaviti primenjivati na tu verziju do 14. oktobra 2025. godine, pre nego što se očekuje prelazak na Windows 11.

Čak i tada, verovatno će biti moguće dobiti zakrpe trećih strana od kompanija poput 0patch-a.

Microsoft-u je razumljivo važno da svi ažuriraju na najnoviju verziju Windowsa 11. Koraci poput ove nove bezbednosne nadogradnje deo su napora da se podstaknu korisnici da pređu na noviju verziju. Naravno, nijedna kompanija ne može neograničeno pružati podršku za starije sisteme, pa nije iznenađenje što Windows od januara 2023. godine ne prodaje licence za Windows 10 Home, Pro i Workstation izdanja.

Treće prodavnice i dalje nude mogućnost preuzimanja i fizičkih kopija tih verzija. Međutim, treba imati na umu da će performanse verovatno značajno opasti bez ažuriranja i bezbednosnih nadogradnji od strane Windows-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.