Prva američka savezna država zabranila TikTok


U potezu koji ističe kontroverzu oko prisustva TikToka u Sjedinjenim Državama, Montana je postala prva savezna država koja je zvanično zabranila popularnu društvenu mrežu. Guverner Greg Đanfort potpisao je zakon koji efektivno zabranjuje rad TikTok-a u državi od 2024. Međutim, ova odluka će verovatno biti izložena pravnim izazovima koji bi mogli odložiti njenu primenu. Montana je samo jedan od primera kompleksne situacije koja se može očekivati u budućim pokušajima ograničavanja ili zabrane TikToka širom zemlje.

Prema novom zakonu, TikTok će biti zabranjen u Montani, a prodavnice aplikacija će biti obavezne dablokiraju korisnike iz te države da preuzimaju aplikaciju. Iako pojedinačni korisnici nisu direktno pogođeni zabranom, kako TikTok tako i prodavnice aplikacija suočavaju se sa dnevnim kaznama od 10.000 dolara za nepoštovanje zakona. Ova zakonodavna mera stavlja fokus na potencijalni sukob između državnih propisa i zaštite prvog amandmana. Sudski postupak je bio u toku već neko vreme.

TikTok je brzo osudio zakon u Montani, tvrdeći da on krši prava korisnika koja garantuje Prvi amandman. Portparol TikTok-a istakao je pozitivan uticaj platforme, koji osnažuje stotine hiljada ljudi širom Montane. Oni su uverili stanovnike Montane da mogu nastaviti da se izražavaju, zarađuju za život i pronalaze zajednicu na TikTok-u. Ova izjava naglašava TikTok-ovu posvećenost odbrani prava korisnika kako u Montani, tako i van nje.

Zakonodavci u Montani, kao i zvaničnici u drugim delovima zemlje, izrazili su zabrinutost zbog veza TikTok-a sa kineskom kompanijom ByteDance. Oni tvrde da kinesko vlasništvo aplikacije predstavlja rizik za lične podatke američkih korisnika. TikTok je konstantno negirao bilo kakvu nameru da deli podatke korisnika sa kineskom vladom i uložio je značajne napore u rešavanje problema bezbednosti podataka. Uprkos tim naporima, zakonodavci smatraju da su potrebne strože mere. Američka vlada je čak pokušala da izvrši pritisak na ByteDance da proda TikTok američkoj kompaniji kako bi ublažila ove brige.

Zabrana TikTok-a u Montani pruža uvid u ono što budućnost može doneti za ovu aplikaciju u Sjedinjenim Državama. Ako TikTok ne ispuni zahteve američke vlade da prekine veze sa svojom kineskom matičnom kompanijom, mogao bi se suočiti sa zabranom širom zemlje, što bi verovatno dovelo do još jedne dugotrajne pravne bitke. Dok se nacionalna rasprava o prisustvu TikTok-a i zabrinutostima u vezi sa bezbednošću podataka nastavlja, ishod ovih pravnih izazova će značajno oblikovati budući pejzaž ograničenja aplikacija i zaštitu prava korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.