Windows 11 pogođen čudnim bugom koji utiče na SATA SSD-ove i hard diskove


Microsoft je potvrdio da korisnici Windows 11 takođe imaju čudan problem sa SATA hard diskovima koji je već primećen kao problem u vezi sa Windows 10 (i zaista Windows 8.1 i 7).

Neowin izveštava da nam je Microsoft saopštio da ovaj problem utiče na Windows 11 putem dokumenta podrške koji opisuje ovu grešku i savetuje korisnike šta mogu da urade u vezi sa tim.

Greška uzrokuje da se interni SATA hard diskovi - kako hard diskovi, tako i SSD-ovi koji su instalirani unutar računara putem SATA konekcije - detektuju kao prenosivi medijum u traci zadataka Windows-a, umesto kao stalno priključeni uređaj (što, naravno, i jesu).

Microsoft objašnjava: "Da li se uređaj smatra prenosivim određuje BIOS vašeg sistema i kako obeležava različite SATA portove na matičnoj ploči.

"Inbox drajver direktno pregleda SATA portove i smatra uređaje povezane na te portove obeležene kao 'spoljni' prenosivim uređajima. Nisu svi drajveri za skladištenje takvi, što može biti potencijalni uzrok oštećenja ili gubitka podataka."

Dobra vest je da mnogi moderni sistemi neće biti pogođeni ovom greškom, jer većina SSD-ova danas nisu SATA - a hard diskovi su tehnologija koja je na izlaznim vratima i veoma se brzo povlači.

Ipak, to ne znači da nema puno računara sa SATA diskovima, čak i ako je to samo stari hard disk koji je uključen za skladištenje medija, na primer.

Dobra vest je da Microsoft pruža detalje o rešenju u dokumentu podrške. Kao što Microsoft savetuje, prva stvar koju treba uraditi je proveriti da li postoji ažuriranje BIOS-a za matičnu ploču. Ako nemate najnoviju verziju, ažurirajte je i nadajte se da će to možda rešiti problem.

Ako ne reši ili već imate najnoviji BIOS - nemojte se igrati sa instaliranjem bilo kakvih beta BIOS-a, usput rečeno, nije vredno rizika - onda Microsoft navodi uputstva za ručno rešavanje problema ovde.

Imajte na umu da ćete morati da unesete dugačku komandu (koja izgleda kao šifrovani tekst), pa se pobrinite da je pravilno unesete. To je malo komplikovano i uključuje igranje sa registrom, pa greška prilikom kucanja može biti loša vest - samo budite veoma pažljivi i unesite tačno ono što Microsoft kaže u poslednjem koraku (za Windows 8 ili novije, što naravno uključuje korisnike Windows 11).

Važno je napomenuti da je ova greška primetna samo kod određenog broja korisnika i da većina korisnika Windows 11 neće imati problema sa SATA hard diskovima. Međutim, za one koji se suočavaju sa ovim problemom, Microsoft pruža rešenje i detaljna uputstva kako da ga reše.

Preporuka je da prvo proverite da li postoji ažuriranje BIOS-a za matičnu ploču vašeg računara. Ako je dostupno ažuriranje, preporučuje se da ga instalirate, jer bi to moglo da reši problem. Međutim, ukoliko ažuriranje BIOS-a ne rešava problem ili već imate najnoviju verziju BIOS-a, Microsoft pruža detaljna uputstva o tome kako ručno rešiti ovu grešku.

Važno je biti pažljiv prilikom primene ovih koraka, jer manipulisanje sa registrom može dovesti do drugih problema ako se ne prati tačno uputstvo. Ukoliko niste sigurni kako da izvršite određene korake ili nemate iskustva sa radom u registru, preporučuje se da se posavetujete sa stručnjakom ili kontaktirate Microsoft-ovu podršku za dodatnu pomoć.

Sve u svemu, iako je ova greška sa SATA hard diskovima prisutna na Windows 11, Microsoft pruža rešenje i podršku kako bi korisnici mogli da reše problem i nastave normalno koristiti svoje računare.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.