YouTube počeo da blokira korisnike sa ad blockerom


Broj pretplatnika YouTube Premium usluge porastao je na rekordnih 80 miliona korisnika u 2022. godini, a Google je odgovorio najavom da će više investirati u svoje pretplatničke ponude u 2023. Ono što tada nismo shvatili jeste da to može značiti ograničavanje besplatnih opcija kako bi se privuklo više ljudi da plaćaju za usluge.

Prilikom gledanja videa, jedan korisnik Reddit-a je dobio popup prozor koji ga je obavestio da "blokatori reklama nisu dozvoljeni na YouTube-u". Poruka je nudila dugme "Dozvoli reklame na YouTube-u" u korisnikovom softveru za blokiranje reklama, a nastavila je objašnjenjem da reklame omogućavaju besplatnu uslugu za milijarde korisnika, dok YouTube Premium nudi iskustvo bez reklama. Čak je ponuđeno i dugme za lako prijavljivanje za članstvo u YouTube Premiumu.

Moderatori YouTube subreddita dobili su poruku od tima YouTube-a koja je potvrdila da je ovaj iskačući prozor deo eksperimenta koji kompanija sprovodi. Čini se da je eksperiment vrlo ograničen, jer smo videli samo jedan izveštaj korisnika, ali to može biti znak stvari koje dolaze.

Google se već dugo sukobljava sa ad blockerima, zabranjujući aplikacije namenjene blokiranju reklama iz Play prodavnice 2016. godine i sprovodeći promene u Chrome-u koje bi mogle značiti propast ekstenzija za blokiranje reklama u bliskoj budućnosti. Međutim, ad blockeri su uglavnom bili neefikasni sa YouTube-ovim ugrađenim oglasima, pa ovaj test deluje manje kao blokiranje ad blockera reklama, a više kao promocija YouTube Premiuma.

Tek pre oko godinu dana, Google je uspeo da ukloni YouTube Vanced, popularnu YouTube aplikaciju trećeg lica koja je blokirala ugrađene reklame bez YouTube Premium pretplate. Čak i ako ovaj eksperiment ne dobije širu primenu, čini se da je kompanija posvećena svojem modelu prihoda koji se oslanja na reklame i želi da obezbedi da jedini način da ne vidite reklame jeste da izdvojite mesečni novac za članstvo u Premium-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.