Android 13 nalazi se na jedva 15% uređaja


Prema najnovijim podacima iz Google-a, Android 13 je sada instaliran na oko 15% aktivnih uređaja širom sveta, ali Android 11 i dalje je najčešća verzija.

Periodično, Google prikuplja statistike o brojnim uređajima širom sveta koji koriste Android - tačnije, one koji su se povezali sa Play prodavnicom tokom sedmodnevnog perioda - i nudi ih developerima putem Android Studija.

Konkretno, možete pronaći procenat uređaja koji pokreću određenu verziju Androida ili noviju. To je korisno za odabir najniže verzije Androida koju aplikacija podržava, iako su kompanije poput Apple-a koristile ove javne podatke kako bi istakle brzu distribuciju ažuriranja iOS-a na uređajima.

U poslednjih nekoliko godina, tabela je ažurirana mnogo ređe, uglavnom kvartalno. Ipak, imali smo sreće da imamo tri ažuriranja podataka o distribuciji Androida do sada u 2023. godini, u januaru, aprilu i sada u junu. Android Studio je sada ažuriran s tabelom koja datira iz 30. maja 2023. godine.

S obzirom na ograničeno vreme između ova dva merenja, udeo verzija se očekivano nije mnogo promenio. Ipak, Android 13 je doživeo još jedan period rasta, povećavajući se sa 12,1% u aprilu na 14,7% u junu.

U međuvremenu, Android 12, 11 i 10 su svaki zabeležili blagi pad. Bez obzira na smanjenje, Android 11 je zadržao prvo mesto u deljenju tržišta, instaliran na 23,1% globalnih uređaja.

Zanimljivo je da je jedina druga verzija Android-a koja je videla rast između aprila i juna Android Oreo, koji je porastao sa 6,7% na 8,3% (iako je i dalje manje od 9,5% u januaru). Nismo sigurni šta bi moglo objasniti taj porast.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.