Delovi Samsung-a Galaxy S 23 Ultra koštaju 469 dolara


Galaxy S23 Ultra predstavlja vrhunac Samsung-ove linije fiksnih ekrana. Prema novim istraživanjima koja su objavljena, malo manje od 40% ukupne cene Galaxy S23 Ultra može se pripisati samo materijalima.

Counterpoint Research je objavio analizu računa materijala (Bill of Materials - BoM) za Galaxy S23 Ultra i komponente koje se koriste u uređaju. Prema toj analizi, Samsung-u je potrebno 469 dolara da bi izgradio ovaj telefon. Cena odražava trošak sirovih materijala, ali ne uključuje operativne i istraživačko-razvojne troškove vezane za razvoj uređaja. Naravno, ova dva troška se razvodnjavaju na veliki broj razvijenih uređaja.

Kada se proizvodi svaki uređaj, najveći trošak komponenti odnosi se na Qualcomm SoC (sistemski čip), ekran i kameru. To je očekivano, s obzirom na to koliko je kompanija fokusirana na kvalitetan ekran, brzu obradu i izvanredne mogućnosti kamere.

Prema pruženoj analizi, Snapdragon 8 Gen 2 - uključujući GPU i modem - čini oko 35% ukupnog materijalnog troška za S23 Ultra. Ponovno, to nije iznenađujuće, s obzirom na to da je Qualcomm SoC u Galaxy S23 Ultra posebna verzija 8 Gen 2 čipa, namenjena Galaxy uređajima. Serija S23 je takođe prvi dom ovog čipa, budući da je Snapdragon 8 Gen 2 tek sada pronašao svoje mesto i u drugim uređajima.

Drugi najveći trošak odnosi se na ekran. Samsung-ov Dynamic AMOLED ekran nije jeftin, čineći 18% ukupnog troška uređaja. Impresivan ekran od 6,8 inča ima rezoluciju od 1440 x 3088 piksela i maksimalnu brzinu osvežavanja od 120 Hz, a sve to je zaštićeno staklom Gorilla Glass Victus 2.

Treća najveća pojedinačna komponenta je kamera, koja čini 14% troška. I Samsung i Sony su uključeni u postavu kamera, pri čemu je Samsung razvio kameru od 200 MP i prednju kameru od 12 MP. 12 MP ultraširoka i 10 MP telefoto kamera na zadnjoj strani S23 Ultra su dizajnirane od strane Sony-ja.

Interesantno je da Samsung odgovara za razvoj 33% materijala u S23 Ultra, što ga čini drugim najvećim doprinositeljem nakon Qualcomm-a sa 34%.

Galaxy S23 Ultra kao gotov proizvod nije jeftin. Osnovni model košta 1.199 dolara, čime postaje jedan od najskupljih uređaja na tržištu, nadmašen samo početnom cenom preklopnih telefona. Međutim, dok korisnici plaćaju toliko, Samsung snosi samo 39% troška i ostvaruje priličan profit.

Naravno, da bismo dobili pravu predstavu o tome koliko S23 Ultra košta, trebali bismo znati koliko kompanija troši na marketing, proizvodnju i istraživanje i razvoj. Ta tri faktora se ne mogu kvantifikovati po pojedinačnom uređaju, iako znamo da to nije jeftino. Dok Samsung plaća 469 dolara po uređaju za sirove komponente, postoji razlog zašto je Galaxy S23 Ultra označen sa 1.199 dolara kada je nov, ali se značajno spušta u ceni putem zamene starog uređaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.