Evropski parlament odlučio - baterije na telefonima moraće da budu izmenjive


Baterije u telefonima nekada su bile veoma jednostavne za zamenu - nekada je bilo dovoljno samo lagano povući zadnju ploču da biste pristupili bateriji koja se lako izvlačila. Vremenom se to promenilo kako bi nam donelo elegantnije uređaje, ali po cenu otežanog pristupa bateriji, zbog sve veće upotrebe lepka i generalnog otežavanja popravki koje bi mogli sami obaviti. Međutim, sada Evropski parlament preduzima korake kako bi se to promenilo, usvajanjem propisa koji obećavaju da će baterije ponovo postati lako dostupne i zamenjive.

Nova zakonska regulativa u Evropskoj uniji će podstaći korisnike da sami zamene bateriju na svojim telefonima, tako što će omogućiti jednostavan pristup i uklanjanje baterije (preko Golem.de). Evropski parlament je gotovo jednoglasno glasao za zabranu korišćenja lepkova i prisilio kompanije da prave uređaje koji omogućavaju korisnicima da "lako uklone i zamene" bateriju.

Ovo je samo deo šire strategije koja ima za cilj da baterije budu ne samo prijateljskije prema životnoj sredini, već i prema korisnicima. Nedostatak lepka znači da korisnici mogu sami zameniti baterije. Nova regulativa ograničava proizvođače da prodaju telefone koji zahtevaju posebne alate ili obuku da bi otvorili telefon radi zamene ili pristupa bateriji. Biće potrebno neko vreme pre nego što ovo bude sprovedeno, pa ne očekujte velike promene barem do 2027. godine.

Postoji mogućnost da ova regulativa utiče i na upotrebu lepkova u drugim delovima proizvodnje telefona. Jedna analiza ukazuje da bi to moglo odvratiti kompanije od lepljenja svih delova ekrana zajedno, čime bi popravke bile ekonomičnije i ekološki prihvatljivije. Takođe, recikliranje starih baterija bi se poboljšalo, s ciljem da se do 2030. godine prikupi 73 posto prenosnih baterija, u poređenju s trenutnim ciljem od 45 posto.

Ova vrsta zakona ima potencijal da ima ogroman uticaj na telefone koji se prodaju čak i van EU tržišta. Umesto da troše novac na prilagođavanje telefona za svaku zemlju, proizvođači možda će jednostavno sveobuhvatno prihvatiti nove smernice u konstrukciji. Takođe smo se pitali da li će se nešto slično desiti sa naporima EU da nametne USB-C kao standard za punjenje svih telefona - bez obzira na to da li se to sviđa Apple-u ili ne. Ova vrsta regulative ima potencijal da ima globalni uticaj na industriju mobilnih telefona, jer proizvođači mogu biti podstaknuti da prilagode svoje proizvode kako bi zadovoljili zahteve EU tržišta.

Sve u svemu, ova nova zakonska regulativa Evropske unije koja promoviše lakši pristup i zamenu baterija na mobilnim telefonima može imati značajan uticaj na industriju. Osim što će korisnicima omogućiti veću slobodu u održavanju i popravkama svojih uređaja, ova mera takođe podržava održivost i zaštitu životne sredine. Ostaje da se vidi kako će proizvođači reagovati na ove zahteve i koliko brzo će se implementirati promene u dizajnu i konstrukciji mobilnih telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.