Google navodno obustavio projekat svojih AR naočara ''Project Iris''


Izveštaji sugerišu da je Google odustao od projekta nazvanog "Project Iris", koji je trebao biti AR (proširena stvarnost) headset kompanije. Prema izvorima upućenim u ovu temu, Google je odlučio da obustavi razvoj ovog uređaja. Ranije smo saznali da je Google planirao da se takmiči sa headsetovima kompanija Meta i Apple, ali izgleda da je sada promenio kurs.

Ukoliko su ove informacije tačne, to znači da Google više neće raditi na AR naočarima koje smo videli na prošlogodišnjoj Google I/O konferenciji. Takođe, verzije koje su trebale da imaju funkcionalnosti prevođenja i navigacije, a čije je javno testiranje najavljeno za prošlogodišnji jul, verovatno neće biti razvijene.

Prema navodima izvora, Google se sada fokusira na softver umesto na hardver. Navodno, kompanija razvija "mikro XR" platformu koju bi mogla licencirati drugim proizvođačima headsetova, slično kao što Google pruža Android operativni sistem širem ekosistemu mobilnih telefona.

Međutim, izveštaj takođe sugeriše da bi mogao postojati headset nalik skijaškim naočarama o kojem smo ranije izveštavali, ali da Google više ne radi na njemu samostalno. U februaru ove godine, Google, Samsung i Qualcomm su najavili saradnju na novoj platformi za mešanu stvarnost, ali o detaljima tog projekta nismo saznali mnogo. Izvori Insider-a tvrde da su Googleove naočare "zapavo osnova" za nadolazeći headset kompanije Samsung.

Ovo nije prvi put da Samsung i Google sarađuju na razvoju naprednih uređaja, s obzirom da je Google već ranije prilagodio Android operativni sistem za podršku Samsungovoj liniji preklopivih telefona Galaxy Fold, pre nego što je sam lansirao svoj preklopivi telefon Pixel Fold ove godine.

Prvobitno smo izveštavali da je Google planirao da lansira AR headset 2024. godine. Na Google I/O konferenciji koja je održana prošlog meseca, potpredsednik kompanije Sameer Samat je izjavio da će "kasnije ove godine deliti više informacija" o saradnji sa Samsungom.

Izveštaji Insider-a sugerišu da je projekat "Project Iris" bio pogođen smanjenjem broja zaposlenih i promenama strategija tokom razvoja, a zanimljivo je da je Clay Bavor, direktor VR/AR odeljenja u Google-u, napustio kompaniju pre četiri meseca. Kurt Akeley, poznati inženjer koji je bio povezan sa projektom, sada se navodi kao "penzionisani" na svom LinkedIn profilu. Dvoje drugih zaposlenih još uvek su povezani sa AR projektima, uključujući Marka Lucovskog, višeg direktora operativnih sistema za AR.

Google je 2020. godine kupio kompaniju za AR naočare pod imenom North, ali iznos transakcije nije otkriven. Prema brzom proveravanju profila zaposlenih na LinkedIn-u, mnogi bivši zaposleni kompanije North, uključujući i osnivače Stephen Lake-a, Matthew Bailey-a i Aaron Grant-a, i dalje rade za Google.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.