Google ukida podršku za prvu generaciju Chromecast-a


Google je tiho saopštio da je podrška za Chromecast (prva generacija) završena i da neće biti više ažuriranja.

To znači da prvi Google-ov uređaj za strimovanje u obliku ključa, izuzimajući Nexus Q, više neće dobijati softverska ili sigurnosna ažuriranja. Skoro 10 godina podrške nije loš rezultat ako se sagleda celokupna slika potrošačke elektronike, posebno za uređaj koji je koštao 35 dolara. Google upozorava da će korisnici "možda primetiti smanjenje performansi".

Poslednja verzija firmvera za Chromecast iz 2013. godine je 1.36.159268, koja je objavljena u novembru 2022. godine sa "popravkama grešaka i poboljšanjima". To je bilo prvo ažuriranje u preko tri godine.

Na stranici podrške za verzije firmvera i beleške o ažuriranju Chromecast-a (poslednje ažurirano 27. aprila 2023. godine), Google navodi:

Podrška za Chromecast (prva generacija) je završena, što znači da ovi uređaji više neće dobijati softverska ili sigurnosna ažuriranja, i Google ne pruža tehničku podršku za njih. Korisnici mogu primetiti smanjenje performansi.

Chromecast prve generacije je imao oblik ključa sa HDMI priključkom na jednom kraju i micro-USB priključkom na drugom kraju za napajanje, uz priloženi adapter. Na vrhu je bila otisnuta oznaka "Chrome" i logo pretraživača. Njegova pristupačna cena je rezultat nekih specifikacija kao što su 512MB RAM-a i 2GB skladišnog prostora.

Jedan zanimljiv detalj je da je modelni broj H2G2-42 referenca na skraćenicu iz knjige "Autostoperski vodič kroz galaksiju" i "Odgovor na konačno pitanje života, univerzuma i svega".

Google je nakon Chromecasta predstavio drugu generaciju modela dve godine kasnije, koji je imao oblik pločice. Chromecast Audio je takođe najavljen istovremeno, a "Ultra" model je stigao godinu dana kasnije 2016. na inauguralnom događaju Made by Google. Treća generacija je stigla 2018. godine. To bi trebao da bude poslednji Cast-powered uređaj za strimovanje od strane Googlea, pri čemu su svi sledeći modeli prešli na Google TV.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.