I EU uvodi sankcije Huawei-ju?


Evropska unija razmatra obaveznu zabranu korišćenja opreme kompanija koje bi mogle predstavljati rizik za bezbednost u njihovim 5G mrežama, uključujući kinesku kompaniju Huawei Technologies Co Ltd, izveštava Financial Times u utorak.

Ova mera dolazi kao odgovor na zabrinutost u Briselu zbog toga što određene nacionalne vlade odlažu preduzimanje akcija po ovom pitanju, rekli su zvaničnici novinama.

Portparol Evropske komisije nije komentarisao izveštaj FT-a kada je kontaktiran od strane Reutersa, ali je rekao da sarađuje sa državama članicama u praćenju implementacije seta mera za bezbednost.

Drugi izveštaj o implementaciji ovih mera se priprema i biće objavljen u narednim nedeljama, nakon prvog izveštaja iz jula 2020. godine, dodao je portparol.

U 2020. godini, EU je saopštila da države članice mogu ograničiti ili isključiti visokorizične 5G dobavljače kao što je Huawei iz osnovnih delova svojih telekomunikacionih mreža i tada se suprotstavila pritiscima Vašingtona za potpunu zabranu kineskih telekomunikacionih kompanija.

Na sastanku prošlog petka, unutrašnji tržišni komesar EU, Thierry Breton, obavestio je ministre telekomunikacija da je samo trećina država članica EU-a implementirala zabrane Huawei-a u kritičnim oblastima, navodi se u izveštaju.

Kako smernice iz 2020. godine nisu predstavljale zabranu, EU bi mogla uvesti obaveznu zabranu za kompanije koje se smatraju rizikom za bezbednost, ukoliko države članice kao što je Nemačka nastave da odlažu, dodao je list.

Nemačka razmatra zabranu određenih komponenti kineskih kompanija Huawei i ZTE (000063.SZ) u svojoj telekomunikacionoj mreži, izjavio je izvor iz vlade za Reuters u martu, što bi mogao biti značajan korak u rešavanju bezbednosnih problema.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.