Od sada lakše do zarade na YouTube-u


YouTube će omogućiti većem broju kreatora da monetizuju svoju prisutnost na platformi, uključujući kreatore sa manjim brojem pratilaca.

Kompanija je danas objavila da će smanjiti uslove za učlanjenje u YouTube Partner Program i omogućiti manjim kreatorima nekoliko načina monetizacije, uključujući plaćeni chat, davanje napojnice, članstva na kanalu i mogućnosti za kupovinu.

Prema novoj politici uslova, YPP će biti otvoren za kreatore kada dostignu 500 pretplatnika - polovinu broja koji je YouTube ranije zahtevao. I druge kriterijume će promeniti: učesnici programa će morati da imaju 3.000 važećih sati gledanja umesto dosadašnjih 4.000, ili 3 miliona pregleda na Shorts-u u poređenju sa prvobitnih 10 miliona. Niži zahtevi će se prvobitno primenjivati u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Tajvanu i Južnoj Koreji.

Manjim kreatorima će i dalje biti potrebno da prošire svoju prisutnost kako bi zaradili od reklama, jer YouTube navodi da će postojeći zahtevi YPP-a ostati za deljenje prihoda (kompanija napominje da kreatori neće morati ponovo da se prijavljuju za program kada ispune veće zahteve). YouTube je koristio program deljenja prihoda od reklama kako bi privukao kreatore da zarađuju novac, posebno kako bi podržao kratki sadržaj kompanije u poslednjih nekoliko meseci uvođenjem programa deljenja prihoda od reklama za Shorts.

I druge platforme poput TikToka su smanjile prag za pristup mogućnostima monetizacije kreatora. Ranije ovog meseca, kompanija je objavila da će njena funkcija video naplatnih zidova, Serije, biti dostupna kreatorima sa više od 10.000 pratilaca, ali da se korisnici sa 1.000 pratilaca koji ispune ostale uslove takođe mogu prijaviti za učešće u programu. Serije kreatorima omogućavaju da dele premium sadržaj za koji fanovi mogu platiti da pristupe.

U oba slučaja, manjim kreatorima se pruža prilika da zarade novac od fanova i pratilaca koji plaćaju za dodatni sadržaj, interakcije ili finansijsku podršku kreatorima. Mogućnosti monetizacije kao što su napojnice ili naplatni zidovi su dostupni na drugim platformama za kreatore i, u svakom slučaju, zahtevaju publiku koja je spremna da troši novac.

Drugi načini monetizacije se takođe otvaraju drugim grupama kreatora. Program za partnerski marketing putem kupovine, koji je ranije bio dostupan samo odabranim kreatorima, sada je dostupan učesnicima YPP-a u SAD-u sa najmanje 20.000 pretplatnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.