Android SOS funkcija napravila haos u Velikoj Britaniji


Funkcija Androida namenjena pomoći korisnicima u kontaktiranju hitnih službi stvara probleme u Velikoj Britaniji. BBC izveštava da su policijske snage širom zemlje prijavile porast lažnih hitnih poziva na telefonsku centralu 999 (ekvivalent britanskog broja 911) u poslednjih nekoliko nedelja, što se uglavnom pripisuje funkciji za hitno pozivanje SOS na Android telefonima.

Nadležni organi reda u Škotskoj, kao i engleskim grofovijama Wiltshire, Devon, Cornwall i Gloucestershire izvestili su o povećanom broju tihih ili prekinutih poziva od kada je Android ažuriran između oktobra 2022. i februara 2023. godine kako bi uveo mogućnost hitnog pozivanja SOS na više Android telefona. BBC izveštava da svaki pogrešan poziv zahteva oko 20 minuta za obradu jer operateri proveravaju da li ga je napravila osoba koja na drugi način nije u stanju da usmeno prenese hitnu situaciju.

Funkcija SOS omogućava korisnicima Androida da brzo kontaktiraju hitne službe pritiskom na dugme za uključivanje/isključivanje uređaja nekoliko puta. Međutim, ova radnja se često može slučajno izvršiti, rezultirajući talasom "slučajnih" lažnih hitnih poziva.

Ranije ovog meseca, Nacionalno udruženje šefova policije je na Twitteru istaklo ovaj problem, navodeći da korisnici mogu onemogućiti Android funkciju kako bi smanjili opterećenje za hitne službe. "Pozivi na broj 999 gde operater ne čuje nikoga na liniji (tihi pozivi) nikada nisu ignorisani. Operateri će tada morati da provedu dragoceno vreme pokušavajući da vas pozovu kako bi proverili da li vam je potrebna pomoć", navodi se u tvitu od 17. juna. "Ako slučajno birate broj 999, molimo vas da ne prekidate poziv. Ako je moguće, ostanite na liniji i obavestite operatera da je bila greška i da vam nije potrebna pomoć."

Uvedena sa izdanjem Androida 12 na Google Pixel telefonima još 2021. godine, funkcija Emergency SOS je dizajnirana da olakša pozivanje pomoći u situacijama kada korisnici možda nisu u mogućnosti fizički da biraju brojeve. Iako je ova funkcija tehnički dostupna na Pixel telefonima već skoro dve godine - sa sličnim problemima koji su prijavljeni odmah nakon njenog puštanja u upotrebu - Emergency SOS je tek nedavno stigao na druge marke Android telefona jer je na proizvođačima uređaja odgovornost za implementaciju ove funkcije (sa prilagođavanjima) na njihovim uređajima. U suštini, Emergency SOS je nedavno postao dostupan na dovoljno Android telefona da privuče značajnu pažnju zbog ovog problema.

Google je odgovorio na situaciju, navodeći da proizvođači telefona imaju odgovornost da ponude funkciju Emergency SOS i upravljaju načinom njenog funkcionisanja na svojim uređajima.

"Da bi pomogao ovim proizvođačima da spreče nenamerne hitne pozive na njihovim uređajima, Android im pruža dodatne smernice i resurse", izjavio je portparol kompanije Google za BBC. "Očekujemo da će proizvođači uređaja uskoro objaviti ažuriranja za svoje korisnike koja će rešiti ovaj problem. Korisnici koji i dalje imaju ovaj problem trebalo bi da isključe Emergency SOS u narednih nekoliko dana."

Da biste ga onemogućili, idite u podešavanja uređaja i potražite "Emergency SOS". Zatim isključite prekidač.

Problem sa slučajnim pozivima hitnim službama nije jedinstven za Veliku Britaniju ili Android. Policijski organi širom Evrope i Kanade takođe su prijavili značajan porast slučajnih poziva hitnim službama koji su povezani sa Emergency SOS funkcijom Androida. Apple takođe ima probleme sa sopstvenim hitnim pozivima, poput aktiviranja funkcije otkrivanja sudara na iPhoneu 14 kada korisnici voze na rolerkosterima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.