Apple poziva svoje dobavljače OLED ekrana da proizvode bezel-less ekrane


Apple traži od svojih OLED dobavljača, Samsung Displaya i LG Displaya, da razviju OLED panele bez ikakvih okvira. Ova strategija ima dvostruki cilj - prvo, Apple želi smanjiti okvire na ovogodišnjim modelima iPhone 15 Pro, a zatim, vjerovatno nekoliko godina kasnije, planira usvojiti potpuno bezokvirni dizajn. To znači da neće biti izreza za kameru, a okviri će biti što tanji.

Ključna riječ je "moguće". Trenutno postoje neki ključni izazovi pred Appleovim planovima za potpuno bezokvirni dizajn. Prva je kamera ispod ekrana (UPC) - trenutno vanjski sloj filma nije dovoljno tanak da bi se mogla smjestiti kamera ispod ekrana. Zatim tu je enkapsulacija tankog filma (TFE), koja štiti OLED od vlage i kisika. Sastoji se od nanosa neorganskog filma i organskog filma - neorganski film blokira vlagu i kisik, dok organski film blokira praznine u neorganskom filmu.

Apple traži od svojih dobavljača OLED ekrana da naprave potpuno bezokvirni dizajn. Treći problem je što Apple želi zadržati ravni ekran iPhonea, što otežava savijanje ekranskih krugova u donjem okviru ekrana. Navodno, Apple ne želi zakrivljeni ekran zbog učinka povećala na rubovima i zato što smatra da su zakrivljeni ekrani lakši za oštetiti.

To su sve izazovi pred Appleovim dobavljačima ekrana koji znače da će potpuno bezokvirni iPhone biti moguć tek za nekoliko godina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.