EU ograničava personalizovane oglase na Facebook-u


Facebook gubi pravni spor u Evropskom sudu u vezi sa nemačkom antimonopolskom odlukom koja je ograničila način korišćenja podataka za oglašavanje.

Evropski sud pravde je presudio da organi nadležni za konkurenciju mogu uzeti u obzir da li kompanije poput Facebooka poštuju stroge evropske propise o privatnosti podataka, koji se obično sprovode putem nacionalnih regulatora za zaštitu podataka.

Sud je presudio da antimonopolske vlasti mogu razmatrati bilo kakvo kršenje pravila o zaštiti podataka dok istražuju da li tehnološki giganti zloupotrebljavaju svoju dominaciju na tržištu da bi isključili konkurenciju.

"Procenjujemo odluku suda i imaćemo više da kažemo u odgovarajućem trenutku", izjavila je Meta, matična kompanija Facebooka, u saopštenju.

Sud je podržao nemačku antimonopolsku odluku iz 2019. godine koja je mogla ozbiljno ugroziti poslovni model Mete, a koji se zasniva na prodaji oglasa ciljanih na korisnike na osnovu podataka prikupljenih o njihovom ponašanju na njenim platformama.

Meta, koja poseduje i Instagram i WhatsApp, uložila je žalbu na tu odluku, što je navelo nemačke vlasti da zatraže mišljenje Suda pravde, najvišeg suda bloka od 27 zemalja.

Odluka od utorka može otvoriti put za strožu kontrolu tehnoloških kompanija. Evropa je preuzela pionirsku ulogu u ograničavanju moći velikih digitalnih platformi novim sveobuhvatnim standardima koji stupaju na snagu narednog meseca, kao i pravilima koja se pripremaju u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Nemačka Federalna kartelska kancelarija nije osporavala korišćenje podataka o korisnicima Facebooka za ciljano oglašavanje.

Međutim,rekli su da bi Facebook, da bi kombinovao podatke sa svih servisa koje pruža kako bi preciznije ciljao oglase, trebalo prvo da dobije odvojenu dozvolu od drugih aplikacija i veb-sajtova.

U pitanju je način na koji Facebook dobija saglasnost korisnika za obradu njihovih podataka.

Saopštenje za medije koje rezimira sudsku odluku kaže da kompanija "ne može opravdati" tvrdnju "opravdanog interesa" kao razlog za korišćenje ličnih podataka u svrhu serviranja oglasa korisnicima. Prema pravilima Evropske unije o zaštiti podataka, korisnici moraju slobodno dati saglasnost za korišćenje njihovih podataka.

Odluka Evropskog suda ima "dugoročne efekte na poslovne modele u privredi podataka", izjavio je Andreas Mundt, predsednik nemačke Federalne kartelske kancelarije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.