Novi EU zakon pritiska Apple da omogući jednostavniji transfer sa iCloud-a na Google Drive


Sa iCloud-om, korisnici mogu samo premestiti svoje podatke sa lokalnog skladišta na Apple-ov oblak, ali prema najnovijem zakonu EU, biće mnogo fleksibilnosti u vezi sa prenosom tih podataka. Ako zakon bude odobren, korisnici će moći preneti svoje iCloud podatke na druge usluge kao što su Google Drive ili OneDrive.

EU veruje da će nova zakonodavstvo korisnicima pružiti veću kontrolu nad njihovim podacima i načinom na koji žele da ih prenose.

Iako je Evropska komisija predložila zakonodavstvo 2022. godine, "Data Act" dobija na zamahu tek sada, nakon postizanja dogovora posle sedmosatnih razgovora, prema izveštaju Reutersa. Brige EU u vezi sa prenosom podataka su se pojavile nakon što je Edvard Snouden postao uzbunjivač 2013. godine, otkrivši masovno nadgledanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

EU tvrdi da će Data Act omogućiti preduzećima i pojedincima veću kontrolu nad njihovim podacima i načinom na koji žele da ih prenesu na različite usluge, a ne samo da su ograničeni na iCloud. Novi zakon će takođe uvesti nekoliko novih sigurnosnih mera, kao što je zaštita od nezakonitog prenosa podataka od strane kompanija koje pružaju usluge oblaka i mogućnost razvoja interoperabilnosti između različitih usluga oblaka.

Zakonodavac Damian Bozelager izražava neke brige u vezi sa zakonom, ali veruje da nacionalne vlasti zemlje mogu pregledati i poništiti tu odluku na vreme. Međutim, nisu svi bili zadovoljni, a grupa za lobiranje The Information Technology Industry Council, ili ITI, smatra da Data Act ima "nejasan pristup deljenju podataka". Još jedna briga se odnosila na zaštitu poslovnih tajni, koja će potencijalno postati nemoguća ako se podaci mogu lako deliti između više usluga.

S obzirom da se Data Act navodno usmerava na Apple-ovu uslugu iCloud, EU je već usvojila prethodno zakonodavstvo koje će prisiliti kalifornijsku kompaniju i njene konkurente da promene dizajn pametnih telefona i njihove punjače. Na primer, EU želi da pametni uređaji, uključujući pametne telefone i tablete, imaju baterije koje se lako mogu zameniti, kao i mogućnost da Apple podržava bočno učitavanje aplikacija. Konačno, EU želi da USB-C postane sveprisutni port, ali bez obzira da li čitaoci podržavaju ova zakonodavstva ili ne, promena će se primenjivati samo u regionima koji spadaju pod Evropsku uniju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.