Od 2027. telefoni u EU će morati da imaju izmenjive baterije


Evropska unija (EU) je usvojila nove propise koji nalažu upotrebu zamjenjivih baterija u mobilnim telefonima. Ova odluka dolazi nakon odobrenja EU parlamenta i ima za cilj osnaživanje korisnika omogućavanjem jednostavne zamjene baterija bez specijalizovanih alata ili znanja. Nakon što Parlament i Savet EU-a potvrde ove propise, oni će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU. Do 2027. godine, svi mobilni telefoni koji se prodaju u zemljama članicama EU-a moraju imati zamenjive baterije.

Iznenađujuće, Apple bi zapravo mogao imati koristi od ove nove odluke na dugoročnom planu. Apple i druge kompanije možda će se suočiti s izazovima i troškovima održavanja isključivo trajnih baterija samo u zemljama EU-a. Apple je već uveo USB-C priključke kao odgovor na odluku EU-a, što ukazuje na njihovu prilagodljivost regionalnim propisima. Uvođenje zamjenjivih baterija pruža pogodnost potrošačima, omogućavajući im zamjenu ispražnjenih baterija za potpuno napunjene. Proizvođačima je dato vreme do 2027. godine da uključe ovu funkciju.

Propisi takođe promovišu održivost poticanjem cirkularne ekonomije putem recikliranja i ponovne upotrebe baterija. Obuhvaćaju različite vrste baterija osim pametnih telefona, kao što su baterije za električna vozila i baterije za lagana prijevozna sredstva.

Za Apple, ova promena može doneti neočekivane prednosti, uključujući nove izvore prihoda od prodaje zamenskih i produženih baterija. Takođe se uklapa u njihovu viziju iPhone-a bez priključaka, budući da korisnici mogu jednostavno zameniti ispražnjenu bateriju potpuno napunjenoj. Pomicanje EU-a prema zamenjivim baterijama preoblikovaće industriju mobilnih telefona. To može potaknuti globalne proizvođače da ponovno procene svoje strategije dizajna kako bi udovoljili promenjivim zahtevima potrošača. Konačno, ovi propisi ističu predanost EU-a održivosti i osnaživanju potrošača.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.