Recenzija: Realme 11 Pro


Među brojnim brendovima koji dominiraju na tržištu, jedan od zanimljivih igrača koji pokazuje obećavajući rast je Realme. Iako trenutno nije dovoljno popularan na srpskom tržištu, ovaj brend izaziva pažnju korisnika svojim impresivnim specifikacijama i pristupačnom cenom.

Realme je brend koji se brzo uspinje na lestvici popularnosti u svetu mobilne industrije. Iako je možda manje poznat u Srbiji, u Evropi je već stekao značajno prisustvo. Realme se ističe kao deo BBK grupe, u kojoj su takođe prisutni renomirani brendovi poput Oppo, Vivo i OnePlus. Ova veza sa ostalim poznatim imenima daje Realme-u dodatnu snagu i poverenje korisnika.

Jedna od ključnih karakteristika Realme telefona je izuzetan odnos cene i kvaliteta. Ovi uređaji su često ocenjeni kao "best buy" u svojoj klasi, što znači da pružaju izuzetne performanse i funkcionalnosti po pristupačnoj ceni. Ova kombinacija čini Realme telefone privlačnim izborom za korisnike koji žele da iskoriste napredne mogućnosti moderne tehnologije bez potrebe za prekomernim troškovima.

Današnji telefoni mnogima izgledaju prilično slično i dosadno, ali Realme 11 Pro se izdvaja svojom zanimljivom poleđinom. Uz to, za ovaj novac, teško da ćete naći neki bolji telefon na domaćem tržištu. Zašto je ovaj uređaj najbolji u svojoj klasi, otkrivamo u nastavku.


Specifikacija
- Ekran: 6.7 inča ekran, 1080 x 2412 px, 20:9 odnos (~394 ppi gustoća), HDR10+, 120Hz, 950 nits (peak)
- SoC: Mediatek MT6877V Dimensity 7050 (6 nm)
- CPU: Octa-core (2x2.6 GHz Cortex-A78 & 6x2.0 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G68 MC4
- RAM: 8 GB
- Interna memorija: 128 GB
- Povezivanje: 5G, LTE, WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.2, NFC, USB 2.0 - Type-C
- Kamera: 100 MP, f/1.8, 26mm (wide), PDAF, OIS;
2 MP, f/2.4, (depth)
4K@30fps, 1080p@30/60/120/480fps, 720p@960fps, gyro-EIS
- Prednja kamera: 16 MP, f/2.5, 25mm (wide), 1080p@30fps
- Baterija: 5000 mAh
- Operativni sistem: Android 13, Realme UI 4.0


Plus
- Odličan izgled i kvalitet kučišta
- Sjajan ekran
- Dobre performanse
- Glatko korišćenje
- Odlično trajanje baterije
- Otključavanje licem i otiskom prsta
- Solidna kamera


Minus
- Dosta bloatware aplikacija (moguće obrisati)
- Nema IP sertifikat otpornosti na vodu/prašinu
- Zvučnik je mogao da bude veći


Dizajn i kućište
Realme 11 Pro 5G dolazi u tri završne boje kućišta: Astral Black, Oasis Green i Sunrise Beige. Ova poslednja, koju imamo ima lažnu kožu na poleđini, što izgleda kao novi trend. Nemamo nikakav problem s tim jer deluje veoma luksuzno u poređenju sa običnim plastičnim panelima, a takođe pomaže i da se izbegnu otisci prstiju i fleke.

Ovaj telefon ima težinu od oko 183g i zahvaljujući teksturi površine pružaju dobar hvat i osećaj u ruci. Zadnji panel takođe ima vertikalni šav prolazi kroz središte poleđine, što čini da telefon izgleda kao da nosi modernu kožnu jaknu. Ako želite jednostavniji izgled, uvek postoji crna varijanta, ali tada telefon izgleda kao i svi ostali.



Plastični okvir ima sjajnu završnu obradu i na desnoj strani se nalaze dugmad za uključivanje i podešavanje jačine zvuka, dok se na donjoj ivici nalaze USB Type-C port, glavna rešetka zvučnika i hibridni slot za dve SIM kartice.

Ekran

Na prednjoj strani Realme 11 Pro 5G se nije mnogo promenilo u poređenju sa prošlogodišnjim modelom, što nije loša stvar. Tako 11 Pro 5G koristi isti 6,7-inčni zakrivljeni AMOLED ekran sa punom HD+ rezolucijom i osvežavanjem od 120Hz. Ekran pruža sjajno iskustvo za multimediju sa bogatim bojama i dovoljno visokim nivoom osvetljenosti za korišćenje na otvorenom.

Postoji HDR10+ sertifikacija reprodukcije, koja je funkcionisala sa YouTube-om u trenutku ove recenzije, ali Netflix je nije prepoznao. Bez obzira na zakrivljenost ekrana, nisamo imali problema sa slučajnim dodirima.

Dodatno, Realme koristi PWM tehnologiju prigušivanja koja koristi ultra-visoku frekvenciju od 2160Hz kako bi smanjila treperenje ekrana. Na uređaju se nalazi senzor otiska prsta ugrađen u ekran, koji je izuzetno brz i precizan, ali to nije jedini način za otključavanje ovog telefona jer je prisutno i otključavanje prepoznavanjem lica.

Hardver i performanse

Ispod haube, Realme 11 Pro koristi Dimensity 7050 5G čipset. U suštini, to je preimenovana verzija Dimensity 1080 5G čipseta sa nekim performansnim poboljšanjima, ali ništa previše značajno.

Osnovni model, koji smo i mi imali na testu donosi 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije. Smatramo da više od toga, trenutno i nije potrebno u ovoj klasi uređaja.

Čipset se dobro snalazi u svakodnevnoj upotrebi: može da se nosi sa svakodnevnim zadacima kao što su provera novosti na društvenim mrežama, fotografisanje, gledanje videa i nezahtevne igre bez ikakvih problema; nismo primetili nikakvo kočenje ili zastajkivanje uređaja, čak ni tokom igranja igara. Takođe, nismo imali primetne probleme prilikom multitaskinga.

Deo razloga za dobro ukupno iskustvo je i korisnički interfejs. Realme 11 Pro+ 5G koristi Realme UI 4.0, koji je gladak i odzivan, iako imam nekoliko problema sa softverom. O njima ćemo govoriti u nastavku.

Softver i interfejs

Što se softvera tiče, Realme 11 Pro 5G koristi Android 13 baziran na Realme UI 4.0. Prilagođeni korisnički interfejs zasnovan na Oppo-ovom ColorOS 13 nudi mnogo mogućnosti personalizacije. Korisnici mogu prilagođavati oblik i veličinu ikona, menjati fontove, pozadine i teme. Takođe je moguće sinhronizovati boje sistemskih ikona sa pozadinom. Postoji i podrška za Always-on Display, koja omogućava dodavanje Bitmoji-ja.

Međutim, Realme UI 4.0 ima problem sa nepotrebnim aplikacijama i preporukama za aplikacije. Trenutno, među svim prilagođenim korisničkim interfejsima, deluje kao najviše zatrpan. Čim prvi put setupujete telefon, dobijate gomilu aplikacija poput Linkedin, Spotify, Facebook, Amazon, TikTok, Snapchat, Booking, Miravia, Zen Space. Nije vam dosta? Tu su i igrice Genshin Impact i Lords Mobile. Iako sve ovo ne utiče na rad uređaja i sve možete da obrišete za svega par minuta, ne sviđa nam se što u startu telefon dođe pretrpan raznim servisima. Očigledno je da se niža cena uređaja kompenzuje na način da se kompanijama naplaćuje da budu prisutne čim pokrenete telefon.

Ono što nam se ipak manje sviđa, Game Centre, App Market (Realme-ova nativna prodavnica aplikacija) i Theme Store često šalju preporuke putem obaveštenja. Takođe, kada se preuzme i instalira nova aplikacija, preusmeravate se na novi ekran sa opcijom da je otvorite ili proverite još aplikacija u App Market-u. Na istom ekranu se prikazuju i oglasi za druge aplikacije dostupne u App Market-u.

Ako po strani ostavimo sve navedeno iznad, uređaj stvarno dobro radi. Ne primeti se nikakvo trzanje niti zastajkivanje. Sve radi onako kako bi i očekivali od ovakvog uređaja. Nismo uočili nikave nepravilnosti u radu, apsolutno sve što smo otvorili bilo je instant.

Dobra vest je da je Realme obećao pružanje dve glavne nadogradnje Android-a i podršku za bezbednosne nadogradnje u naredne tri godine za Realme 11 Pro 5G.

Povezivanje
Prilično je sramotno što domaći operateri još uvek nisu omogućili 5G mrežu, iako je ona dostupna u većem delu Evrope. Kada će ona postati dostupna korisnicima u Srbiji ne možemo ni da pogodimo. Ali, jednom kada bude, vaš Realme 11 Pro ima i to čuveno 5G u nazivu, što znači da ćete odmah moći da koristite. Ako izaberete ovaj telefon i odlučite da ove godine odete na more, tamo ćete sa karticom lokalnog operatera svakako moći da uživate u 5G brzinama.

Pored toga, telefon ima sve što očekujete od mogućnosti povezivanja. Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth u verziji 5.2 i NFC koji možete da koristite i za beskontaktna plaćanja.

USB je tip C sa 2.0 brzinama što nije baš najbolje, ali činjenica je da smo se pojavom sve bržeg interneta, odvikli od prebacivanja fajlova preko kabla i sada to radimo bežično, pa ovo ne smatramo za neki veliki nedostatak.

Kamera

Realme 11 Pro ima dvostruku kameru na poleđini, koja uključuje primarni senzor od 100 MP sa OIS (optičkom stabilizacijom slike) i sekundarni senzor dubine od 2 MP.

Kada je reč o performansama, kamera od 100 MP pravi pristojne fotografije pri dnevnom svetlu. Slike su oštre i imaju dobre nivoe kontrasta. Međutim, kamera ima tendenciju da ponekad preterano zasićuje stvari, posebno pri jakom svetlu.

Primarni senzor omogućava 2x beskompresni zum. To je prilično korisno i pomaže vam da uhvatite jasnije i oštrije fotografije pri 2x zumu.



Fotografije pri slabom osvetljenju sa Realme 11 Pro su takođe prihvatljive i upotrebljive. Međutim, u određenom osvetljenju boje ponekad izgledaju malo intenzivnije nego u stvarnom životu.

Slično tome, kamera takođe dobro obavlja posao sa portretnim fotografijama. Međutim, boje kože ponekad deluju isprane pri veštačkom osvetljenju.

Zadnja kamera snima u 4K pri30fps, dok u1080p možete snimati u 30/60/120/480fps, a maksimalni slow mo je na 720p pri čak 960fps. Za ovu klasu uređaja, i više nego odlično, posebno kada se u obzir uzme da stabilizacija prilikom snimanja videa radi iznenađujuće dobro za ovu klasu uređaja.



Prednja kamera sa 16 MP je prilično dobra kada je reč o tačnosti reprodukcije boje kože i dinamičkom rasponu. Ipak, bilo je trenutaka kada je previše zamućivala uho ili kosu pri fotografisanju u portretnom režimu.

Jedino što jedostaje ovom uređaju je ultra-wide kamera. Ona je, uz nešto malo poboljšanu prednju kameru ipak dostupna ukoliko se odlučite za Realme 11 Pro+ model koji je nekih 100 evra skuplji.



Baterija
Realme je u 11 Pro 5G ugradio bateriju kapaciteta 5.000 mAh. Sa jednim punjenjem, baterija traje ceo dan, sa oko šest sati u aktivno uključenog ekrana. Naša upotreba je obuhvatala tipičnu svakodnevnu upotrebu: pregledanje web stranica, korišćenje društvenih medija, fotografisanje, slušanje muzike i gledanje sadržaja na YouTube-u. Povremeno smo igrali neke igre, ali vreme trajanja baterije se nije znatno smanjilo.

Za punjenje, Realme je uključio 67W SUPERVOOC punjač uz Realme 11 Pro. Punjač je bateriju napunio od oko 5 do 100% za 50-55 minuta, što je blizu tvrdnje kompanije da je vreme punjenja 47 minuta. Uz skuplji 11 Pro+ model, dobijate 100W punjač, ali bateriju istog kapaciteta, tako da ćete je napuniti nešto brže, ali smatramo da to nije velika niti bitna razlika.

Utisak

Iako je Realme ostvario dobre rezultate u pogledu dizajna, a izrada telefona deluje prilično čvrsto, nedostatak zaštite od vode i prašine je značajan propust, pogotovo kada se uzme u obzir da neki konkurenti u ovoj cenovnoj kategoriji dolaze sa određenom zaštitom.

Što se tiče performansi, nismo primetili nikakve probleme tokom korišćenja uređaja, ali vredi pomenuti da se zagreva prilikom fotografisanja i snimanja video zapisa - malo više nego što bi voleli.



UI dolazi sa velikim brojem aplikacija koje se unapred instaliraju, uključujući preporuke za popularne aplikacije i igre. Srećom, ove aplikacije mogu se deinstalirati, pa ukoliko odlučite da nabavite ovaj uređaj, preporučujemo da ih uklonite kako biste oslobodili prostor za skladištenje.

Pored nepoželjnih aplikacija, Realme UI takođe pruža mnogo sugestija i saveta kada prvi put otvarate aplikaciju ili neki sistemski element, kao što je pretraga. Razumemo nameru iza ovoga, ali to dodaje nepotrebno opterećenje i nije potrebno. Obaveštenja iz raznih sistemskih aplikacija takođe predstavljaju problem kod Realme UI.

Da li da kupite ovaj uređaj? Za cenu od 44.999 dinara, teško da ćete naći bolji uređaj. Eventualno, ukoliko dodate još 12.000 dinara, možete uzeti nešto bolji Realme je u 11 Pro+.

Ovaj uređaj prosečnom korisniku pruža apsolutno sve što je potebno. Sve radi glatko, baterija je odlična, kamera i više nego odlična za objavu fotografija i videa na društvenim mrežama. Ekran je takođe za ovaj cenovni rang sjajan, a dizajn poleđine je nesvakidašnji i interesantan. Ako vam se ipak ne sviđa, lako ćete ga prekriti nekom silikonskom maskicom, a jednu (providnu) ćete čak dobiti u kutiji sa uređajem. Pored toga, u kutiji dobijate i kabal, čak i strujni adapter, nismo ga dugo videli kod drugih brendova.



Jedina mana je što u startu dolazi zatrpan aplikacijama, ali odvojite 10 minuta i sredite sva podešavanja i obrišite sve što ne želite. Ovde ne možemo da kritikujemo samo Realme, jer gotovo svi Android proizvođači rade isto (u manjoj ili većoj meri).

Sve u svemu, sjajan uređaj - best buy u ovom cenovnom rangu. Nećete pogrešiti ukoliko ga izaberete. A ako želite malo bolju prednju i zadnju kameru (plus ultra wide kameru) i nešto brže punjenje možete da izaberete Realme 11 Pro+ za 12.000 dinara više. Da li se isplati, ne možemo vam reći jer ga nismo probali, ali smo potpuno sigurni da ćete biti prezadovoljni i ovim ne-plus modelom.

Uređaj na test ustupio: Realme Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.