Samo što se pojavio, Threads je već propao?


Nakon što je u samo pet dana dostigao 100 miliona korisnika, izgleda da je početni entuzijazam za Threads-om polako opadao, prema novim podacima od strane analitičke kompanije SimilarWeb.

U blog objavi, ova analitička firma je navela da se angažman korisnika značajno smanjio nakon prvobitnog uzleta ove prve ozbiljne alternative Twitter-u.

Najbolji dan za Threads - 7. juli, drugi dan otvorenog članstva - imao je 49 miliona aktivnih korisnika na Androidu. Međutim, taj broj je do petka 14. jula opao na 23,6 miliona.

Ali možda je još zabrinjavajući podatak koliko vremena korisnici zaista provode u aplikaciji. 7. jula, prosečno vreme provedeno u aplikaciji bilo je 21 minut, ali se to smanjilo na samo preko šest minuta nedelju dana kasnije.

Iako će izvršni direktor Twittera Elon Musk biti oduševljen što se najozbiljniji konkurent njihovoj platformi možda pokaže kao trenutna moda, ne bi trebao slaviti prerano. Blog post jasno ukazuje da postoje "neki znakovi" da Threads može "direktno uticati na tržišni udeo Twittera".

"U prva dva puna dana kada je Threads bio dostupan, četvrtak i petak, saobraćaj na twitter.com je bio smanjen za 5% u poređenju sa istim danima prethodne nedelje, a korišćenje Twitter Android aplikacije, po vremenu provedenom u njoj, smanjeno je za 4,3%", piše David Carr, viši menadžer za analize u SimilarWebu.

Još gore, retencija korisnika Twittera je takođe opala, navodi Carr. "Na Android-u, procenat novih korisnika koji i dalje redovno koriste Twitter aplikaciju nakon 30 dana je pao sa 19% u maju 2022. na 16% u maju 2023. godine", piše on. "Nasuprot tome, lojalnost novih korisnika Instagrama ostala je stabilna, oko 40%".

Šta uzrokuje opadanje korisnika Threads-a?
Ali šta uzrokuje opadanje korisnika Threads-a i šta može Meta učiniti da zaustavi ovaj trend?

Prvo treba napomenuti da je ovaj izveštaj zasnovan samo na podacima za Android, jer je "nešto lakše pratiti" od iOS-a. Ne očekuje se da će ponašanje korisnika Androida biti znatno drugačije od onih sa iPhone-ima, ali to nije potpuno isključeno.

Najverovatnije objašnjenje pada korisnika je jednostavno to što je inicijalna euforija prošla. U prva dva dana Threads-a je privukao veliku pažnju medija i mnogo ljudi ga je isprobalo. Međutim, nije svako odlučio da ga koristi svakodnevno, što je očekivano, a verovatno je osećaj da korisnici Instagrama koji nikada nisu probali Twitter možda neće postati redovni korisnici.

Međutim, čak i iskusni korisnici Twittera mogu biti odbijeni od strane pravca koji Meta želi da preduzme sa Threads-om. Glavni izvršni direktor Instagrama i Threads-a, Adam Mosseri, jasno je stavio do znanja da kompanija neće "preduzeti ništa da podstakne" politiku i "tvrde vesti" na ovoj platformi. Za mnoge ljude, upravo ta politika je ono što čini Twitter, Twitter-om.

A za neke, neka manje ispolirana, grublja diskusija na Twitteru je deo privlačnosti, a nasuprot tome, Threads je nekako dosadan.

Jedan od pobornika tog stava čini se da je vlasnik Twittera Elon Musk. "Koje god greške ova platforma može imati, biti dosadna nije jedna od njih", napisao je on juče na Twitteru.

"Beskrajno je poželjnije biti napadnut od strane stranaca na Twitteru, nego uživati u lažnoj sreći Instagrama", rekao je u još jednom tvitu.

Osim toga, postoje i neke funkcije koje nedostaju. Možda je žurba da se iskoristi poslednji propust Twittera dovela do toga da Threads dođe u stanju osiromašenom od nekih stvari koje korisnici Twittera uzimaju zdravo za gotovo, uključujući hashtag-ove, desktop interfejs, upotrebljivu pretragu i mogućnost da vidite samo postove onih koje pratite, umesto sadržaja koji algoritam smatra da će vam se svideti.

Mosseri kaže da će ove i druge funkcije doći, ali Meta će morati brzo da deluje ako želi da se uhvati u koštac sa padom angažovanosti i spreči Threads da postane ponavljanje propusta Google Buzz-a iz 2023. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.