Android 14 će bolje suzbijati reklame koje prekrivaju ceo ekran


Aplikacije i igre podržane reklamama su odličan način da dobijete besplatno iskustvo, ali i dalje subvencionisano. Međutim, sve reklame nisu jednake i one koje prekriju ceo ekran definitivno su među napornijima. Google je takođe obratio pažnju na ovaj poseban problem, pa Android 14 dolazi sa sučeljem za upravljanje punim ekranom po aplikacijama.

Bez ulaska u tehničke detalje, ovo sučelje upravlja dozvolom USE_FULL_SCREEN_INTENT. U slučaju da se pitate kako izgleda puni ekran, zapravo ga ne možete videti, ali ono što vidite je aktivnost u punom ekranu koju pokreće navedena namera. Dobri primeri uključuju ekran dolaznog poziva ili ekran aktivnog alarma. Problem je što određene aplikacije skloni zloupotrebi ove dozvole USE_FULL_SCREEN_INTENT kako bi prikazivale blokirajuće, aplikacije u punom ekranu. Ovo nije jedini način da se postigne ovakav efekat, ali svakako je jedan od najzloupotrebljavanijih načina.

Dakle, Android 14 će vam omogućiti da sami odlučite koje aplikacije dobijaju tu dozvolu, a koje ne. Google čak ide korak dalje i kaže da će od kraja 2023. godine svaka novo instalirana aplikacija sa Play Store-a na Androidu 14 imati ovu dozvolu isključenu po podrazumevanim podešavanjima, osim za aplikacije koje rukuju pozivima i alarmima. Ovo ponašanje još uvek možete upravljati iz pomenutog menija. Zapavo, moraćete ručno da idete i onemogućite dozvolu za svaku aplikaciju koja je koristila ovu dozvolu i bila instalirana pre nego što je ažuriranje na Android 14 stiglo na vaš telefon.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.