Apple potvrdio da Screen Time greškom poništava podešavanja


Apple potvrdio da bug u Screen Time aplikaciji utiče na njihove uređaje, omogućavajući deci da prekorače prethodno postavljena vremenska ograničenja koja su roditelji nametnuli kako bi ograničili korišćenje aplikacija i igara. Kompanija je priznala postojanje ovog problema u komentaru objavljenom u The Wall Street Journal-u tokom vikenda, ali nije navela tačno vreme kada će problem biti rešen.

Screen Time podešavanja su niz kontrola koje omogućavaju roditeljima i starateljima da konfigurišu ograničenja za korišćenje Apple uređaja putem Family Sharing (Deljenje porodičnih resursa). Odrasli član porodice može podesiti različite kontrole, uključujući vreme provedeno na određenim kategorijama aplikacija, poput igara, do komunikacionih ograničenja i zakazanog "downtime"-a, što omogućava samo telefonske pozive i aplikacije koje je roditelj odobrio. Ova poslednja opcija često se koristi za vreme spavanja deteta kako ne bi bili iskušeni da igraju igre ili proveravaju društvene mreže.

Međutim, bug u Screen Time aplikaciji uzrokuje da roditeljska podešavanja ne budu primenjena, kako je izvestio The Journal.

"Znamo da neki korisnici mogu imati problem gde se Screen Time podešavanja neočekivano resetuju", izjavila je portparolka Apple-a za novine. "Ove prijave shvatamo veoma ozbiljno i nastavljamo da pravimo ažuriranja kako bismo poboljšali situaciju."

Apple je izjavio da je sa izdanjem iOS 16.5 ispravio bug u Screen Time aplikaciji gde su "podešavanja možda bila resetovana ili se nisu sinhronizovala na svim uređajima." Međutim, novi izveštaj potvrđuje da problem i dalje postoji u javnom izdanju iOS 17 beta verzije.

Problem za roditelje je što deca obično neće prijaviti da su dobili dodatno vreme na svojim uređajima. Oni će jednostavno nastaviti da koriste aplikacije i igre koje su prethodno bile ograničene ili su imale samo određeno vreme korišćenja. To znači da mnogi roditelji nisu ni svesni da bug utiče na izbor korišćenja uređaja u njihovoj porodici.

Apple je predstavio svoje Screen Time alatke sa lansiranjem iOS 12 2018. godine, nakon što je prvo pooštrio kontrolu nad aplikacijama trećih strana koje su pružale slične usluge. Kompanija je zabranila te aplikacije u svom App Store-u, tvrdeći da su koristile tehnologije koje ugrožavaju privatnost korisnika. Pošto iOS nije imao sistem za upravljanje Screen Time-om, aplikacije su koristile različite metode za upravljanje vremenom korišćenja ekrana, uključujući upotrebu lokacije u pozadini, VPN-ova i MDM baziranih rešenja (upravljanje uređajima putem mobilnih uređaja, sistem dizajniran za upravljanje uređajima zaposlenih u preduzeću).

Kompanija nije uvela Screen Time API za razvojne programere aplikacija za upravljanje vremenom ekrana do 2021. godine, nakon što je većina aplikacija već prestala sa radom.

Smanjena konkurencija u ekosistemu aplikacija za upravljanje vremenom ekrana, koja je proizašla iz promena koje je Apple uveo, znači da roditelji koji koriste alatke za upravljanje vremenom ekrana na uređajima svoje dece sada često koriste Apple-ove sopstvene alatke. Kada se taj sistem pokvari, to ima šire posledice.

U međuvremenu, treće strane aplikacije koje još uvek postoje obično nisu besplatne i često dolaze sa dodatnim alatkama koje roditelji mogu koristiti kako bi opravdali njihovu cenu. Na primer, Qustodio - aplikacija koju je spomenuo The Journal - takođe uključuje "family locator" (lokator porodice). S druge strane, druga popularna aplikacija, Bark, prati sadržaj koji deca pristupaju na desetinama aplikacija i društvenih mreža. Druge aplikacije imaju za cilj pružanje boljih obaveštenja, detaljnijih izveštaja ili pojednostavljenih kontrola.

Nije jasno kada će Screen Time bug biti popravljen, ali s obzirom na veliku medijsku pažnju koju je sada dobio, očekujemo da će biti prioritizovan u bliskoj budućnosti, možda sa javnim izdanjem iOS 17 u jesen, ako ne i ranije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.