Galaxy S24 dobija ekskluzivni Snapdragon 8 Gen 3 čip?


Najnoviji rezultati testiranja performansi za nadolazeći Nubia telefon više-manje potvrđuju da će Samsung koristiti posebnu verziju Snapdragon 8 Gen 3 SoC čipa za Galaxy S24, koji će biti pušten u prodaju početkom naredne godine.

Galaxy S24+ se pojavio na Geekbenchu prošlog meseca. Taj unos u testiranju performansi je potvrdio da će naredni flagship model kompanije Samsung biti pokretan novim Qualcomm čipsetom. Međutim, tada nismo imali tačnu tačku poređenja sa drugim nadolazećim pametnim telefonima koji će takođe koristiti narednu generaciju Qualcomm čipa. Sada je to promenjeno.

Noviji unos na Geekbenchu za Nubia “NX769J”, za koji se veruje da je nadolazeći RedMagic 9, otkrio je da Nubia telefon koristi istu "pineapple" matičnu ploču i "walt" upravljački softver kao i Galaxy S24+ (prema izvoru gamma0burst). Drugim rečima, oba telefona će biti pokretana nadolazećim Snapdragon 8 Gen 3 SoC čipom.

Međutim, ispostavilo se da će Samsung opremiti Galaxy S24 sa unapređenom verzijom istog Snapdragon 8 Gen 3 čipa. Još jedan čip označen kao "za Galaxy".

"Regularni" Snapdragon 8 Gen 3 čip ima osnovnu frekvenciju od 2,26 GHz, dva CPU jezgra sa frekvencijom od 2,27 GHz, 5 jezgara sa radnom frekvencijom od 2,96 GHz i jedno jezgro sa frekvencijom rada od 3,19 GHz.

Očigledno su to specifikacije za standardnu verziju čipa. Međutim, Galaxy S24+ ima drugačiju konfiguraciju. Umesto konfiguracije 2+5+1 CPU jezgra, Galaxy S24 čip ima četiri klastera raspoređena u aranžmanu 2+2+3+1.

Snapdragon 8 Gen 3 čip "za Galaxy" ima istu osnovnu frekvenciju od 2,26 GHz i frekvenciju od 2,27 GHz na prva dva CPU jezgra. Međutim, klaster sa tri jezgra radi na frekvenciji od 3,15 GHz umesto 2,96 GHz, a jedno visokoperformantno jezgro radi na frekvenciji od 3,30 GHz, što je povećanje u odnosu na 3,19 GHz.

Sve ovo sugeriše da će Samsung i Qualcomm nastaviti saradnju koju su započeli ranije ove godine kada je Galaxy S23 predstavljen sa ekskluzivnim Snapdragon 8 Gen 2 čipom "za Galaxy". Nadolazeća Galaxy S24 serija takođe će biti pokretana "za Galaxy" verzijom Snapdragon 8 Gen 3 čipa, koji će pružati bolje performanse od standardne varijante.

Ipak, postoji mogućnost da će Qualcomm eventualno izdati jednako moćnu verziju čipa "za Galaxy" za druge proizvođače koji bi je mogli koristiti kasnije u 2024. To možemo pretpostaviti jer se pojavio novi RedMagic 8S Pro, koji izgleda koristi Snapdragon 8 Gen 2 verziju koja deli iste specifikacije kao i čip za Galaxy S23, čime se negira ranija ekskluzivnost za Samsung.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.