Google Play Store ukida aplikacije za ''čišćenje''


U naporima da oslobodi Play Store od malicioznih i neželjenih aplikacija, Google konstantno skenira potencijalno opasne aplikacije i čak ih uklanja sa prodavnice. Aplikacije koje nude lažna obećanja i šire zlonameran softver su uvek na meti. Međutim, ponekad i iskrene aplikacije moraju da trpe zbog automatskog mehanizma uklanjanja na Google Play Store-u. U nedavnoj rundi uklanjanja, Google je uklonio nekoliko aplikacija za "čišćenje", uključujući popularnu aplikaciju SD Maid.

Razvojni timovi ovih aplikacija su podelili svoju nevolju na Reddit-u i obavestili o naglom uklanjanju i potpunom gašenju naloga sa Play Store-a. Posebno za aplikaciju SD Maid, razlog za uklanjanje je naveden kao kršenje Google-ove "Stalkerware politike". Imajući u vidu tvrdnju razvojnog tima, nema funkcija koje bi omogućile praćenje privatnosti i podataka korisnika. Čak je izvorni kod aplikacije SD Maid dostupan na GitHub-u. Evo detaljnog razloga za uklanjanje aplikacije SD Maid:

Razlog za ukidanje: Identifikovali smo uzorak visokog rizika ili zloupotrebe koji je povezan sa vašim Razvojnim Nalogom i preduzimamo ovu akciju u skladu sa Odsekom 8.3/10.3 Ugovora o Distribuciji Razvojačkih Aplikacija Google Play-a.

Pažljivim pregledom opisa aplikacije SD Maid, moguće je primetiti neke ključne reči koje su mogle izazvati sumnju automatskih alata za uklanjanje. Ovde je deo iz opisa aplikacije:

• Pregledajte ceo uređaj i manipulišite fajlovima putem potpunog istraživača fajlova.

• Uklonite nepotrebne fajlove sa sistema.

• Upravljajte instaliranim korisničkim i sistemskim aplikacijama.

• Otkrijte fajlove koji su prethodno pripadali deinstaliranim aplikacijama.

• Pretražujte fajlove po imenu, sadržaju ili datumu.

• Pregledajte detaljan pregled skladišta uređaja.

• Optimizujte baze podataka.

• Realno očistite aplikacije i uklonite nepotrebne fajlove, što prevazilazi ono što drugi mogu nazvati "čišćenjem keša".

• Otkrijte duplikate slika, muzike ili dokumenata, nezavisno od imena ili lokacije.

• Automatski pokrećite alate prema rasporedu ili putem vidžeta.

Većina razvojnih timova tvrdi da je Google naveo isti razlog za suspenziju njihovih aplikacija za čišćenje. Međutim, nismo sigurni šta bi tačno mogao biti razlog, ali Google je ove godine upozorio na nove smernice vezane za aplikacije sa "obmanjujućim ponašanjem". Aplikacije koje ne objašnjavaju tačno namenu svojih aplikacija spadaju pod "obmanjujuće ponašanje".

"Obmanjujuće ponašanje" politika se na neki način odnosi na aplikacije za čišćenje koje se reklamiraju kao ubrzivači performansi. Međutim, teško je razumeti kako bi prekršaji "Stalkerware politike" mogli biti opravdani. No, Google bolje zna koje aplikacije krše politike Play Store-a na adekvatan način.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.