Microsoft gasi Cortanu


Microsoft je konačno okončao podršku za Cortana aplikaciju na Windows 11 operativnom sistemu, nakon što se ova lična asistentkinja pridružila listi alata koji su penzionisani. Ovaj potez dolazi nakon što je Cortana za Windows 10 primila veoma malo unapređenja u poslednje dve godine.

Cortana je prvobitno predstavljena kao Microsoft-ova verzija Apple-ove Sire 2014. godine, a nakon toga je postala deo desktop iskustva sa Windows 10. Tokom godina, Microsoft je lansirao reklamne kampanje koje su uporedile Cortanu i Sirija, i u nekoliko navrata su pokušavali da istaknu njene sposobnosti.

Međutim, ovaj put se čini da je Microsoft odlučio da stavi tačku na Cortana iskustvo. Nedavna nadogradnja u Microsoft Store-u je dovela do toga da Cortana prestane da funkcioniše na Windows 11 sistemu.

Kada korisnici pokušaju da pokrenu aplikaciju, prikazuje se obaveštenje "Cortana in Windows as a standalone app is deprecated" i daje link ka stranici sa dodatnim informacijama. Microsoft navodi da će prestati da podržava Cortana aplikaciju kao samostalnu opciju, i preporučuje korisnicima da koriste Windows Copilot za slično iskustvo.

S obzirom na ovu promenu, Cortana će ostati funkcionalna na Windows 10 operativnom sistemu, ali samo do oktobra 2025. godine, kada je planirano potpuno povlačenje aplikacije. Microsoft takođe navodi da će Cortana ostati dostupna putem mobilnih aplikacija kao što su Outlook, Teams i Teams rooms.

Za one koji žele ličnog asistenta na svom računaru, Microsoft preporučuje Windows Copilot, koji će debiitrati sa Windows 11 23H2 nadogradnjom. Takođe, Microsoft testira razne dodatke za Windows Copilot, uključujući Bing Chat i Microsoft 365 Copilot, alate koji pružaju napredne mogućnosti uz pomoć veštačke inteligencije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.