Twitter, sada X, ukida mogućnost blokiranja korisnika


Elon Musk je izjavio da će se opcija blokiranja na platformi X (ranije poznatoj kao Twitter) ukloniti, ponavljajući svoje dugogodišnje negodovanje prema ovoj osnovnoj funkciji društvenih mreža. "Opcija blokiranja će biti izbrisana kao 'funkcija', osim za direktnu komunikaciju", rekao je Musk u odgovoru na X-u u petak. Nastavio je sa još jednom objavom: "Nema smisla."

Musk je u proteklim mesecima izrazio svoje stavove o opciji blokiranja. U junu je rekao da bi Twitter trebao ukloniti blokiranje u korist "jačeg oblika prigušivanja" i žalio se na velike liste blokiranih korisnika i masovne kampanje blokiranja protiv korisnika koji koriste Twitter Blue. Međutim, takođe ima dugu istoriju obećanja koja su odložena ili nikada nisu sprovedena - uklanjanje opcije "blokiranja" moglo bi biti posebno nepopularno.

Blokiranje pruža nekoliko veoma opipljivih prednosti, pomažući korisnicima (posebno onima sa velikim brojem pratilaca) da se zaštite od zlostavljanja, pa čak i da očiste spam u svojim odgovorima. Retkost je da velike društvene mreže lansiraju bez opcije blokiranja; kada je konkurentska mikroblog platforma Bluesky to pokušala ove godine, postala je tačka problema koja je odmah promenjena. "Blokiranje je oblik moderacije za korisnike", primetio je urednik glavnog urednika Windows Centrala, Daniel Rubino, nakon Musk-ovih tvitova danas. Prigušivanje je takođe vrsta moderacije, ali korisnici koji su prigušeni i dalje mogu pratiti vaše objave ili praviti neželjene odgovore koje vide i drugi korisnici.

Musk je X i Twitter opisao kao vrstu digitalne borilišne arene koja promoviše slobodu izražavanja podstičući stalnu komunikaciju bez ograničenja, tako da nije iznenađujuće što bi prezreo ovu opciju. Međutim, postavljaju se pitanja kako bi to funkcionisalo.

Kao što su mnogi primetili, Apple i Google uključuju jezik koji sugeriše da društvene mreže trebaju imati opciju blokiranja - razvojni programeri na Google Play-u moraju obezbediti "unutaraplikacioni sistem za blokiranje korisničkog generisanog sadržaja i korisnika", a iOS programeri moraju omogućiti "mogućnost blokiranja zloupotrebljavajućih korisnika sa usluge." (Iako jezik Apple-a ovde deluje nejasno u vezi toga da li korisnici trebaju imati opciju blokiranja, jedna javno objavljena odbijena poruka za iOS jasno kaže da "korisnici trebaju imati mehanizam za blokiranje zloupotrebljavajućih korisnika.") Musk nema poseban respekt prema pravilima, ali se do sada suzdržavao od direktnih sukoba sa Apple-om.

Takođe nije jasno koliko bi tehnički bilo teško uklanjanje opcije blokiranja. Musk se žalio na stabilnost stare koda Twitter platforme dok je istovremeno smanjivao broj zaposlenih, uključujući članove ključnog tehničkog tima. Pored neposrednih posledica ukidanja blokiranja, uklanjanje osnovne funkcije može imati neželjene sporedne efekte na platformu koja je već pretrpela značajne prekide u radu.

Međutim, platforma X se razvija pod Musk-om. TweetDeck (sada nazvan X Pro) je ovog tjedna dodao plaćeni zid, a The Washington Post je navodno otkrio tajno usporavanje linkova ka Instagramu, The New York Timesu i drugim sajtovima koje Musk ne voli - iako je nestalo nakon izveštaja The Washington Post-a. Uklanjanje blokiranja (ili pretvaranje u plaćenu funkciju) nije nužno neposredno, ali nije ni isključeno iz mogućnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.