Evo kako da u Chrome-u isključite novo ciljano praćenje oglasa


Ovog leta, Google je počeo da uvodi novi Topics API, koji "omogućava pregledaču da deli informacije sa trećim stranama o interesima korisnika uz očuvanje privatnosti." Deo Google-ovog novog Privacy Sandbox-a, API treba da zameni kolačiće trećih strana koji su nas pratili već mnogo godina, beležeći gde idemo i šta kupujemo, između ostalih informacija.

Topics API je uključen u Chrome 115 verziju iz jula, i ako ga već nemate, uskoro će biti dostupan. Ako ideja deljenja informacija o vašim interesima sa trećim stranama nije po vašem ukusu, lako ga možete isključiti. Evo kako:

U Chrome-u, krenite od tri tačke u gornjem desnom uglu i idite na Settings > Privacy and Security > Ad privacy. (Ili jednostavno unesite chrome://settings/adPrivacy u adresno polje.)

Stranica za oglašavanje privatnosti omogućava isključivanje ciljanih oglasa u Chrome-u.

Videćete tri kategorije:

Ad topics, koje pretpostavljaju vaše interese na osnovu vaše istorije pregledanja.

Site-suggested ads, koji predlažu oglase na osnovu sajtova koje ste posetili.

Ad measurement, koji deli podatke sa sajtovima kako bi im pomoglo da mere efikasnost svojih oglasa.

Kliknite na svaku od njih. Ako želite, možete privremeno da saznate više o interesima i sajtovima sa kojima vas Google povezuje. Čak možete samo da isključite podkategorije za svaku od njih - na primer, pod Ad topics, možete blokirati poslovne i industrijske, ali zadržati računare i video igre aktivnim.

Međutim, ako želite da uštedite vreme, dok ulazite u svaku od tri kategorije, jednostavno isključite svaku od njih. I gotovi ste.

Naravno, ovo nije potpuna metoda zaštite privatnosti - na primer, pojedini sajtovi mogu imati svoje kolačiće, praćenje piksela i druge načine prikupljanja podataka o vama. Ali je početak. Ako to nije dovoljno, možete istražiti neke od pregledača usmerenih na privatnost, poput DuckDuckGo i Brave.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.