Finski operateri obustavljaju prodaju Xiaomi telefona


Finske telekomunikacione kompanije, Telia, DNA i Elisa, suspenzirale su prodaju uređaja kineske kompanije Xiaomi u Finskoj kao odgovor na prisustvo ove marke u Rusiji nakon početka rata u Ukrajini prošle godine, navodi izveštaj portala Suomimobiili.

S druge strane, prodavci Gigantti i Verkkokauppa izjavili su da će nastaviti prodavati Xiaomi proizvode dokle god EU ne zabrani njihovu prodaju.

Razlog za suspenziju prodaje potiče iz deklaracije ukrajinske Nacionalne agencije za sprečavanje korupcije, koja je proglasila Xiaomi "međunarodnim sponzorom rata" zbog aktivnog prisustva u Rusiji. Nezadovoljstvo Xiaomi-jevim poslovanjem u Rusiji dovelo je do toga da Telia prekine saradnju sa ovim proizvođačem telefona i prestane sa prodajom novih uređaja, zadržavajući samo postojeće zalihe.

DNA prodavnice više ne izlažu Xiaomi telefone i potvrdile su svoj stav protiv ovog brenda. CEO kompanije DNA, Sami Aavikko, izjavio je da kompanija nije zadovoljna postupcima Xiaomi-a u Rusiji i da nema planove da obnavlja zalihe nakon prodaje preostalih uređaja.

Elisa je zauzela blaži pristup i smanjiće opseg Xiaomi uređaja koje nudi, izjavio je Olli-Pekka Nokkonen, direktor sektora za potrošačke uređaje u ovoj telekomunikacionoj kompaniji.

Trgovac Veikon Kone bio je prvi koji je obustavio prodaju Xiaomi telefona tokom leta, ali je kasnije promenio odluku nakon što se konkurencija nije pridružila. Ipak, ne planira dodavanje novih modela u svoje prodavnice. Predstavnici Xiaomi-a su odlučili da se ne izjašnjavaju o ovom pitanju.

Finska ima negativan odnos prema Rusiji već više od jednog veka, a bila je i na meti invazije 1939. godine, sličnoj onoj u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Prema anketi iz prošle godine, tri četvrtine (76%) finske populacije ima negativno mišljenje o Rusiji, a preko 90% smatra da je Rusija pretnja svetskom miru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.