Kuo: Pregrevanje iPhone 15 Pro modela nije povezano sa TSMC-ovim čipom od 3 nm


Apple je nedavno predstavio svoje pametne telefone iz iPhone 15 Pro serije, koji donose značajne nadogradnje kao što su novi okvir od titana umesto od nerđajućeg čelika, USB-C port i revolucionarni A17 Pro čip proizveden korišćenjem TSMC-ove napredne 3-nm tehnologije. Međutim, izveštaji iz različitih izvora ukazuju na ozbiljne probleme sa pregrevanjem ovih uređaja.

Početne spekulacije i objašnjenja upućivala su na izazove koje je TSMC imao u postizanju visokih prinosa sa svojim 3-nm čipovima kao osnovni uzrok, sugerišući da je Apple morao da se zadovolji čipovima nižeg kvaliteta za ovogodišnju Pro liniju. Međutim, istaknuti analitičar industrije Ming-Chi Kuo sada ukazuje da problemi sa pregrevanjem nisu povezani sa TSMC-ovom tehnologijom od 3 nm, već potiču iz drugog izvora.

Prema Kuou, "glavni uzrok problema sa pregrevanjem verovatno su kompromisi u dizajnu termalnog sistema napravljeni kako bi se postigla manja težina, kao što su smanjenje površine za odvođenje toplote i korišćenje okvira od titana, što negativno utiče na termalnu efikasnost".

Da bismo dodatno pojasnili, izgleda da je Apple možda pravio ustupke u dizajnu termalnog sistema kako bi sprečio da iPhone 15 Pro modeli postanu previše teški. U poređenju sa prethodnim modelom iPhone 14 Pro, Apple je uspešno smanjio težinu iPhone 15 Pro modela za 19 grama. Modifikacije radi smanjenja težine telefona mogle bi biti odgovorne za problem pregrevanja, posebno kada se kombinuju sa novim okvirom od titana.

Kuo predviđa da će Apple najverovatnije rešiti problem putem softverskog ažuriranja. Međutim, ovo može rezultirati ustupkom, potencijalnim smanjenjem performansi Apple A17 Pro čipa kako bi se temperature držale pod kontrolom. Kuo takođe upozorava da ako Apple ne reši ovaj problem efikasno, to bi moglo imati negativan uticaj na prodaju iPhone 15 Pro serije tokom njenog životnog veka. Međutim, još urgentnije pitanje je kako je ovakav problem prošao fazu testiranja prototipa.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.