Microsoft navodno predložio Apple-u kupovinu Bing-a


Izveštaj agencije Bloomberg otkriva da su izvršni direktori kompanija Microsoft i Apple imali sastanak 2020. godine da razmotre moguću prodaju pretraživačkog servisa Bing. Međutim, ti razgovori nisu išli dalje od istraživačke faze, što ukazuje da vodeći ljudi Apple-a, uključujući Eduarda Kjua koji je bio deo sastanka, nisu ozbiljno razmatrali tu ideju.

Svedočenja u ongoing FTC antitrust tužbi protiv Google-a jasno pokazuju da Apple nikada ozbiljno nije razmišljao o zameni vodećeg pretraživačkog motora kao podrazumevanog na iPhone uređajima. Umesto toga, Microsoft veruje da je Apple jedino razmatrao tu mogućnost kako bi izvukao više novca od Google-a da bi zadržao svoju poziciju. "Nije tajna da Apple zarađuje više novca od Binga nego što Bing sam zarađuje", rekao je Mikhail Parakhin iz Microsoft-a u sredu u američkom okružnom sudu.

Poslednji izveštaj agencije Bloomberg potvrđuje da je unosan dogovor između Apple-a i Google-a bio ključni razlog za očuvanje statusa quo. Ipak, navodi se da je Apple imao "zabrinutosti u vezi sposobnosti Binga da se takmiči s Google-om u kvalitetu i mogućnostima". To se slaže s Kjuevim svedočenjem - on je rekao da "tada nije postojala valjana alternativa Google-u" tokom nastanka tog dogovora i da se od tada, u mnogo godina, nije pojavila jednakost.

Veruje se da Apple godišnje zarađuje više od 20 milijardi dolara kao deo dogovora koji obezbeđuje Google-ovu poziciju kao podrazumevanog pretraživačkog motora na iOS i iPadOS uređajima. Prošle nedelje, izvršni direktor DuckDuckGo-a, pretraživača fokusiranog na privatnost, tvrdio je da je "previše koraka" potrebno za promenu podrazumevanog pretraživača na iPhone-u. U stvarnosti, to je prilično trivijalno i zahteva samo nekoliko dodira u meniju podešavanja - ali to pokazuje koliko retko većina korisnika odstupa od podrazumevanog.

Ovo ne znači da Bing nije imao svoje šanse: kao što primećuje Mark Gurman iz Bloomberga, Microsoft-ov pretraživački motor bio je podrazumevan za Siri i Spotlight pretrage tokom nekoliko godina, počevši od iOS 7. To je neke navelo da pretpostave da će doći do veće promene, ali Apple nikada nije potpuno otišao u tom smeru: Safari je uvek zadržao postojeće stanje i Google-ove rezultate pretrage koje su korisnici očekivali. Bilo je sastanaka oko 2016. godine između izvršnih direktora Tima Kuka i Satje Nadella iz Microsoft-a o mogućem novom dogovoru koji bi doveo do monumentalnih promena, ali to se nikada nije ostvarilo.

Apple i Google su najskorije produžili svoj dogovor 2021. godine, pa je Microsoft-ova ponuda prethodne godine verovatno bila pokušaj da poremeti te planove obnove.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.