WhatsApp radi na međuplatformskoj razmeni poruka


WhatsApp se priprema da uvede razgovore trećih aplikacija kako bi se uskladio sa evropskim zakonom o interoperabilnosti poruka. Ovaj zakon, poznat kao Digital Markets Act (DMA), ima za cilj omogućiti manjim tehnološkim kompanijama da konkurišu velikim igračima na tržištu i olakšati korisnicima komunikaciju putem različitih aplikacija za razmenu poruka.

Prema ovom zakonu, kompanije koje se smatraju dominantnim na svojim tržištima, kao što su popularne aplikacije za razmenu poruka, moraju omogućiti interoperabilnost svojih usluga. To znači da korisnici WhatsApp-a, na primer, treba da mogu razmenjivati poruke sa korisnicima Facebook Messenger-a ili drugih sličnih aplikacija.

WhatsApp je nedavno unutar svoje aplikacije implementirao kod koji ukazuje na pripremu za uvođenje interoperabilnosti poruka putem trećih strana, ili trećepartijskih razgovora. Iako se ova funkcionalnost trenutno razvija i još uvek nije dostupna korisnicima, naziv sekcije unutar aplikacije, "Third-Party Chats" (Trećepartijski Razgovori), jasno ukazuje na napore da se uskladi sa zahtevima DMA.

Ono što je značajno jeste da će ova interoperabilnost poruka biti očuvana uz očuvanje end-to-end enkripcije, što je tehnički izazovno ostvariti.

DMA zakon se primenjuje na aplikacije za razmenu poruka koje se smatraju dominantnim na tržištu i imaju najmanje 45 miliona aktivnih korisnika unutar zemalja Evropske unije. Apple je izneo tvrdnju da iMessage ne spada u ovu kategoriju, i stoga ne mora podržavati interoperabilnost poruka. Međutim, postoji sumnja u ovu tvrdnju, s obzirom na broj korisnika iMessage-a u EU, ali je moguće da Apple tvrdi da iMessage nije u redovnoj upotrebi kod većine evropskih korisnika.

Trenutno se vodi istraga u vezi sa Apple-ovom tvrdnjom, i kompanija će verovatno morati da pruži podatke o korišćenju iMessage-a. Takođe, Apple se već priprema za drugi aspekt DMA zakona koji se odnosi na App Store, a koji će zahtevati da kompanija dozvoli trećim stranama otvaranje svojih trgovina aplikacijama.

U svakom slučaju, očekuje se da će interoperabilnost poruka omogućiti korisnicima veću slobodu u komunikaciji putem aplikacija za razmenu poruka, a WhatsApp je jedan od prvih koji se priprema da ispuni zahteve ovog zakona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.