Xiaomi pokreće proizvodnju automobila, cilj je 150.000 vozila godišnje


Xiaomi ulazi u kinesku industriju proizvodnje automobila s hrabrošću, uprkos izazovima na ogromnom tržištu automobila. Ulazak kompanije u proizvodnju električnih automobila stavlja je u konkurenciju sa već etabliranim proizvođačima. Napomena: i tehnološki divovi poput Apple-a i Sony-ja istražuju proizvodnju automobila, pri čemu je Sony čak otkrio prototip električnog automobila razvijenog u saradnji s Hondom.

Prema izveštaju First Financial Daily, izgradnja fabrike za automobile Xiaomija podeljena je u dve faze: Faza 1, koja obuhvata 720.000 kvadratnih metara, počela je u aprilu 2022. godine i trebala bi da bude završena do juna 2023. godine. Faza 2 je planirana za 2024-2025. godinu. Fabrika će se sastojati od četiri zgrade i modernog testiranja i cilj joj je godišnja proizvodnja od 150.000 vozila. Vredno je napomenuti da je fabrika prošla inspekciju 12. juna. Xiaomi automobil je viđen kako prolazi kroz testiranja u različitim vremenskim uslovima.

Fabrika Xiaomija za automobile u Pekingu, u okrugu Yizhuang, nalazi se u nerazvijenom području, okružena poslovnim parkom, Pekingom Fangxindian i otvorenim zemljištem na jugu. Trenutno fabrika ima mirnu atmosferu sa minimalnom aktivnošću zaposlenih i stišanim zvucima izgradnje. Samo jedan čuvar obezbeđuje nesređeni jugoistočni ulaz. Fabrika se prostire od Tongyi puta do Huanjing Zapadnog Prvog puta, i od Jingsheng Južne Četvrte ulice do Yitong ulice.

CEO Xiaomija, Lei Jun, veruje da će njihovi automobili ući u punu proizvodnju do početka 2024. godine, što se poklapa sa njihovim ciljem da postanu jedan od top pet proizvođača automobila na svetu.

Finansijski rezultati Xiaomija za Q2 2023. godine odražavaju pozitivan pogled, sa kvartalnim prihodom od 67,4 milijarde juana (9,4 milijarde dolara) i povećanjem od 13% u poređenju sa prethodnim kvartalom. Prilagođena neto dobit ostvarila je značajan rast u odnosu na prethodnu godinu, od 147%, dostigavši 5,1 milijardu juana (714 miliona dolara) i nadmašujući tržišna očekivanja. Investicije kompanije, posebno u oblastima kao što su električni automobili, takođe su porasle, dostigavši 1,4 milijarde juana (196 miliona dolara), uz planove za lansiranje 100.000 električnih vozila u 2024. godini.

Predsednik Xiaomi Grupe, Lu Weibing, istakao je posvećenost kompanije sektoru automobila, naglasivši nameru da poveća investicije u obimna istraživanja i razvoj. Xiaomi ima za cilj da se pozicionira među top pet globalnih proizvođača automobila i posvećen je osnivanju svojih sopstvenih fabrika za proizvodnju automobila.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.