Facebook i Instagram predstavili pretplatu bez oglasa


Meta uvodi plaćenu pretplatu koja će ukloniti reklame s Facebooka i Instagrama. Usluga je dostupna širom Evropske unije i biće ponuđena po ceni od oko €9.99 mesečno na vebu, ili €12.99 mesečno na iOS-u i Androidu, zbog dodatnih taksi na tim platformama.

Pretplata je osmišljena da odgovori na zabrinutost Evropske unije u vezi sa Meta-ovim ciljanjem reklama i praksom prikupljanja podataka. Meta veruje da će, omogućavajući korisnicima da biraju između plaćanja usluge za uklanjanje ciljanja reklama ili korišćenja besplatne usluge uz pristanak na prakse prikupljanja podataka, jasnije i definitivnije ispuniti zahteve zaštite privatnosti utvrđene kolekcijom evropskih zakona o podacima, uključujući Digital Markets Act i GDPR.

"Poštujemo duh i svrhu ovih evoluirajućih evropskih propisa i posvećeni smo njihovom poštovanju", piše Meta u blog objavi kojom najavljuje novu pretplatu.

Meta kaže da će nastaviti da besplatno pruža pristup svojim proizvodima osobama koje ne žele da plate. Kompanija navodi da se iskustvo za korisnike koji ne plaćaju neće promeniti, a postojeći alati za podešavanje preferencija reklama ostaće dostupni.

Pretplata bez reklama biće dostupna samo osobama starijim od 18 godina u EU, EEA i Švajcarskoj. Prvobitno će se primenjivati na sve povezane naloge na Facebooku i Instagramu, ali će Meta kasnije naplaćivati dodatno za povezane naloge. Počevši od 1. marta 2024. godine, postojiće dodatna taksa od €6 na vebu ili €8 na iOS-u i Androidu po povezanom nalogu. Kompanija navodi da će, dok je neko pretplaćen, njihovi podaci biti isključeni iz upotrebe za ciljanje reklama.

Izgleda da Meta razvija poseban plan za tinejdžere. Kompanija je saopštila Wall Street Journalu da će privremeno prestati prikazivanje oglasa tinejdžerima u regionu od 6. novembra. Nema detalja o tome koliko će ta pauza trajati. Meta je odbila da komentariše pauzu u reklamiranju kada je traženo objašnjenje od strane The Verge-a.

Ton objave o Meta-ovoj pretplati jasno ukazuje da kompanija i dalje daje prioritet poslovanju podržanom reklamama na kojima se temelje njene platforme. Usluga će biti lansirana samo u područjima s strožim zaštitama podataka potrošača, i čak tada će biti samo opcionalna kupovina. Kompanija navodi u svom blogu da "veruje u internet podržan reklamama" i predstavlja novu pretplatu isključivo kao proizvod koji ispunjava evropske propise.

Ipak, to je proizvod za koji su mnogi tražili. Proizvodi Facebook-a prate vas preko interneta i zatim ciljaju reklame na osnovu vašeg ponašanja. Sada ćemo videti koliko ljudi zaista žele platiti da pobegnu od njegovog pogleda - i dosadnih reklama u svom Instagram feed-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.