Google Apple-u plaća 20 milijardi dolara godišnje kako bi ostao glavna pretraga na iPhone-u


Finansijski analitičar tvrdi da bi ovaj dogovor, kao i slični, mogli biti ugroženi zbog antitrust istrage protiv Google-a.

Investiciona banka Bernstein, koja pruža savete institucionalnim investitorima o tome gde ulagati, nedavno je objavila izveštaj o potencijalnim posledicama antitrustičke tužbe koju trenutno vodi američko Ministarstvo pravde protiv Google-a u Vašingtonu zbog optužbi za monopol u oblasti pretraživanja i oglašavanja.

Jedno od ključnih interesovanja u ovom slučaju, koji je počeo prošlog meseca, jeste Ugovor o informacionim uslugama (ISA) između Apple-a i Google-a. Na suđenju se ističe kao jedan od osnovnih primera protivkonkurentske prakse.

"Verujemo da postoji mogućnost da federalni sudovi presude protiv Google-a i nateraju ga da prekine ugovor o pretraživanju s Apple-om", izjavio je Bernstein u izveštaju poslatom The Register-u. "Procenjujemo da je vrednost ISA između 18 i 20 milijardi dolara godišnje, što čini 14-16 procenata godišnjeg operativnog profita Apple-a."

Stručnjaci se slažu da postoji šansa da Google izgubi ovaj slučaj i time unosan dogovor s Apple-om, kao i slične dogovore sa Samsungom i Mozillom, što verovatno neće preživeti.

Apple pruža ograničene informacije o podsegmentima u svojoj Diviziji za usluge, ali Google izveštava o novcu koji šalje Apple-u kao deo troškova akvizicije saobraćaja (TAC) za distribucione partnere. Bernstein tvrdi da Google isplaćuje 22% ukupnih prihoda od oglašavanja na TAC i procenjuje da Apple verovatno dobija oko 40% od toga.

Samo Ministarstvo pravde je u ovom suđenju izjavilo da misli da Apple dobija oko 10 milijardi dolara iz ISA sa Google-om, ali analitičari tvrde da su ove brojke iz spoljnih izvora, ne iz samih Apple-a ili Google-a.

Presuda u antitrust istragi protiv Google-a nije odmah očekivana; verovatno će se dogoditi tek 2024. godine, a zatim će, naravno, uslediti dugačak postupak žalbe koji može produžiti postupak. Međutim, ekonomski uticaj na Apple će "verovatno biti umeren".

"Važno je napomenuti da je Google na sudu, ne i Apple, i Apple bi (teoretski) mogao da sklopi partnerstvo s drugim pretraživačem kako bi bio podrazumevani (i/ili zadrži ugovor s Google-om izvan SAD-a)", navodi se u izveštaju. "Još jedan verovatan scenario je da Apple ponudi izbor pretraživača. Napominjemo da Apple kontroliše pristup svojoj instaliranoj bazi, koja generiše više od 60 milijardi dolara od reklamnih prihoda i shodno tome, verujemo da bi Apple i dalje mogao da naplaćuje proviziju (u rasponu od 25-30%) za pružanje pristupa tim prihodima od pretraživanja.

"Osim toga, uvođenje ekrana za izbor moglo bi pružiti priliku Apple-u da potencijalno pokrene svoj pretraživač kao opciju - nešto što verovatno ne bi mogao da uradi danas bez podizanja obrva regulatora", dodaje izveštaj Bernstein.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.