Google uskoro kreće sa skeniranjem apk datoteka pre instalacije


Google je odlučio da proširi bezbednost Android korisnika kod sideloadovanja aplikacija, pružajući dodatnu zaštitu od potencijalno opasnih aplikacija koje se ne nalaze na Google Play prodavnici. Iako Google Play pruža određeni nivo bezbednosti, sideloadanje aplikacija izvan zvanične prodavnice može predstavljati rizik.

Google Play prodavnica je poznata po tome da većinom nudi bezbedne Android aplikacije. Google je uložio napore u otkrivanje i uklanjanje zlonamernih aplikacija, iako se ponekad neke neželjene aplikacije uspnu da prođu (slično kao i u Apple App Store). Međutim, Android ima potencijalnu ranjivost koju trenutno nećete pronaći na iPhone uređajima, a to je sideloadanje aplikacija. Korisnici mogu da zaobiđu Google Play i instaliraju aplikacije sa drugih izvora, kao što su Amazon Appstore ili direktno preuzimanje sa interneta.

Neki zlonamerni korisnici su primetili ovu ranjivost, i sada se malver sve češće širi putem sideloadanja, posebno putem aplikacija za razmenu poruka. Ranije, kada biste sideloadali aplikaciju, vaš Android uređaj bi je proverio na osnovu liste poznatih zlonamernih aplikacija i obavestio vas ako bi pronašao podudaranje. Međutim, to je bilo sve u smislu zaštite prilikom zaobilaska Google Play prodavnice.

Sada, počevši u Indiji, Google ide korak dalje. Kada korisnici sideloaduju aplikaciju, Android će vršiti "real-time" skeniranje na nivou koda aplikacije pre nego što se instalacija završi, tražeći potencijalne probleme. Proces počinje tako što se aplikacija proverava na osnovu liste poznatih zlonamernih aplikacija, ali ako se utvrdi da je to aplikacija koja nije ranije skenirana, korisniku će se ponuditi opcija da se izvrši test. Odluka o pokretanju skeniranja ostaje na korisniku.

Kada skeniranje završi, korisnik će biti obavešten da li se čini da je aplikacija sigurna za instalaciju ili da li postoje potencijalni problemi i kojeg su tipa. Korisnik tada može da prekine instalaciju ukoliko sumnja u bezbednost aplikacije. Google najavljuje da će ova nova funkcija biti dostupna u različitim zemljama tokom narednih meseci, pružajući dodatni sloj zaštite korisnicima Android uređaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.