Hiljade jeftinih Android box uređaja dolaze sa predinstaliranim opasnim virusima


Kada potrošači kupe TV uređaj za strimovanje, poslednje što očekuju je da bude zaražen malverom ili da komunicira sa serverima u stranim zemljama. Još zabrinjavajuća je ideja da ovi uređaji mogu biti deo organizovanog kriminala koji generiše milione dolara putem prevara. Nažalost, to je stvarnost za mnoge nesumnjive osobe koje su kupile jeftine Android TV uređaje.

Ranije ove godine, istraživač za bezbednost Daniel Milisic je napravio uznemirujuće otkriće. Otkrio je da je T95, popularni jeftini Android TV uređaj, bio zaražen malverom direktno iz kutije. Ovo otkriće su kasnije potvrdili i drugi istraživači. Međutim, T95 je bio samo početak.

Ove nedelje, firma za cyber bezbednost Human Security osvetlila je obim problema. Njihovo istraživanje je otkrilo da su sedam Android TV uređaja i jedan tablet pronađeni sa unapred instaliranim pozadinskim vratima. Takođe postoje naznake da bi moglo biti pogođeno do 200 različitih modela Android uređaja. Ovi kompromitovani uređaji nisu ograničeni samo na ličnu upotrebu; prisutni su u firmama, školama i domovima širom Sjedinjenih Američkih Država.

Human Security je takođe istakla povezanost sa prevarom putem oglašavanja, koja je možda bila izvor finansiranja ovog operativnog sistema. Gavin Rid, CISO u kompaniji Human Security, opisao je uređaje kao "švajcarski nož za loše stvari na internetu". On je istakao distribuiranu prirodu prevare i pomenuo da je kompanija podelila detalje sa agencijama za sprovođenje zakona u vezi sa potencijalnim proizvodnim objektima.

Prisustvo ovakvih pozadinskih vrata u Android uređajima izaziva ozbiljne zabrinutosti u vezi sa privatnošću korisnika i sigurnošću podataka. Činjenica da su ovi uređaji kompromitovani pre nego što su stigli do prodavaca ukazuje na duboko ukorenjen problem u lancu snabdevanja. Sa sve većim oslanjanjem na pametne uređaje u našem svakodnevnom životu, ova otkrića naglašavaju važnost rigoroznih mera kibernetičke bezbednosti i pažljivog pregleda uređaja pre kupovine.

Otkriće neuništivih pozadinskih vrata na hiljadama Android uređaja šokiralo je tehnološku zajednicu. Napredni malver Triada, pronađen na uređajima čak pre nego što su stigli do prodavaca, ukazuje na potencijalne ranjivosti u lancu snabdevanja. Sa uređajima raširenim širom SAD-a u različitim okruženjima, posledice ovog otkrića su obimne i zabrinjavajuće. Dok se tehnološki svet suočava sa ovim otkrićem, potrošači se podsećaju na važnost kibernetičke bezbednosti i potrebu da budu oprezni sa uređajima koje uvode u svoje domove i radna mesta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.