Microsoft razmatra pretplatu za Windows sistem?


Pretplatničke verzije Windows-a nisu ništa novo za male ili velike kompanije. One mogu rezervisati različite varijante kao Windows 365 Cloud-PC. Trenutno, Microsoft radi na integraciji funkcije koja omogućava pokretanje ove cloud verzije direktno preko lokalnog Windows-a putem "Aktivnih aplikacija".

Već se pisalo o ovome u junu. Nakon toga su odmah krenule i glasine da bi Microsoft Windows "12" (ili kako god da će se zvati) mogao biti ponuđen i običnim korisnicima kao pretplata, pored uobičajenih verzija koje Microsoft nudi. To već godinama funkcioniše sa Office-om. Da li će to biti kao Cloud pretplata ili obična pretplata, kao što je to slučaj sa Office-om, trenutno je upitno. Ali izgleda da Microsoft ima neke planove u vezi s tim.

Zapravo, u trenutnoj verziji Canary sam tražio nešto drugo. Kroz vest o završenom nadogradnji sa Windows 7 na Windows 10, naišao sam na slmgr.ini. slmgr.vbs (primer ovde ili ovde) je funkcija koja omogućava dodavanje, uklanjanje, aktiviranje ili obnavljanje aktivacije Windows-a.

Upoređivanjem *.ini fajlova iz Canary-a sa onim iz Windows 11 23H2 i takođe Dev-Insider-a, primetio sam promenu koja se nalazi samo u Canary verziji. Dodati su unosi za pretplatu. To uključuje:

- Pretplatnička edicija – (L_MsgSubscriptionEdition)
- Tip pretplate – L_MsgSubscriptionType (kao "Device-based Subscription" ili "User-based Subscription")
- Status pretplate – L_MsgSubscriptionStatus (Aktivan, Neaktivan, Onemogućen, Istekao)


Sada možemo samo nagađati šta Microsoft ima na umu. Međutim, možemo pretpostaviti da se pored mnogih AI funkcija (Copilot itd.) razmatra i Cloud ili pretplatnička verzija za obične korisnike. Za kompanije su to već uspešno implementirali. Zašto onda ne i za krajnje korisnike.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.