YouTube blokira gledanje videa Microsoft Edge korisnicima


Korisnici Microsoft Edge browsera koji koriste stroža podešavanja online privatnosti su primetili da im Google blokira pristup gledanju YouTube video sadržaja, barem u nekim slučajevima.

Kao brz uvod, ranije ove godine, Google je počeo eksperimentisati sa blokiranjem korisnika koji koriste ad blokatore. Kako smo videli tada, ako ste koristili ad blokator, YouTube bi to detektovao i odbijao da vam servira bilo koji sadržaj dok ga ne isključite.

Kako prenosi Windows Latest, čini se da se sada ovo dešava nekim korisnicima Edge-a koji su izabrali stroga podešavanja za praćenje u okviru opcije zaštite praćenja preglednika, što blokira pratioce i obezbeđuje minimalnu personalizaciju oglasa. Drugim rečima, ovo ograničava lične podatke koje Google može izvući iz vašeg browsera kako bi bolje ciljao oglase.

Tech sajt je sam primetio ovo ponašanje i primetio da će korisnici Edge-a kojima je to uticalo morati da pređu sa stroge postavke na srednju ravnotežnu postavku za zaštitu praćenja.

Čini se da je Google odlučio da ova određena privatna postavka na Edge-u previše utiče na njegov oglašivački rad na YouTube-u i da mora biti rešena na odgovarajući način, baš kao što je to slučaj sa najboljim ad blokatorima.

Google će prirodno tvrditi da oni koji besplatno gledaju YouTube moraju nešto ponuditi u smislu monetizacije za kompaniju i ako ne žele oglase, onda treba da se pretplate na YouTube Premium (što je nažalost nedavno doživelo povećanje cena).

Međutim, čini se prilično surovo da se odjednom to radi sa Edge-om, jer njegove postavke anti-praćenja ne idu toliko daleko kao potpuni ad blokator.

Ipak, kako prenosi izveštaj, čini se da nisu svi korisnici Edge-a pogođeni ovim, tako da bi moglo biti da Google još uvek testira situaciju. Ako je to slučaj, možda će odluka moći da se promeni u budućnosti.

Inače, ne možete mnogo učiniti po ovom pitanju, osim da izbegavate strogi režim kao što je pomenuto. Druga mogućnost, ako želite da ostanete pri strogoj zaštiti, je da dodate YouTube.com na listu izuzetaka u postavkama zaštite praćenja, tako da ćete i dalje imati koristi negde drugde na vebu, ali oglasi na YouTube-u će ostati nepromenjeni.

Deo problema sa oglasima na YouTube-u je taj što mogu biti prilično dosadni ponekad, sa višestrukim oglasima koji se prikazuju jedan za drugim, ili oni koje ne možete preskočiti (možda prilično dugi klipovi), što može biti frustrirajuće. Pogotovo ako imate samo nekoliko minuta gde ste želeli da brzo pogledate video na svom telefonu, a završite trošeći deo tog vremena gledajući oglase.

Kao što je pomenuto, Google nam je rekao u maju da blokiranje ad blokatora predstavlja eksperiment, ali izgleda da je ovo nešto što firma nastoji da sprovede dalje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.