Google sledećeg meseca kreće sa brisanjem miliona neaktivnih naloga


U maju je Google zvanično najavio početak brisanja ličnih naloga koji su neaktivni dve godine, proces koji je započeo u decembru 2023. Razlog za ovaj prilično radikalan potez je što stari nalozi obično predstavljaju velike mete hakera, budući da vlasnici možda koriste nesigurne lozinke slične onima koje su iskorišćene kod kompromitovanih naloga na dark webu. Takođe, oni su mete zlonamernih aktivnosti poput spama, prevara putem mejlova i krađe naloga.

Sada, prema izveštaju Independent, Google je počeo slati podsetnike putem elektronske pošte korisnicima neaktivnih naloga, kako na te naloge direktno tako i na adrese za oporavak, upozoravajući ih da se njihovi nalozi brišu iz sigurnosnih razloga. Pogođeni korisnici će dobiti poruku da se ovaj korak preduzima "radi zaštite vaših privatnih informacija i sprečavanja neovlašćenog pristupa vašem nalogu, čak i ako više ne koristite naše usluge". To može biti problematično za ljude koji su koristili određene adrese e-pošte za registraciju na veb stranicama u prošlosti, što znači da brisanje ovih naloga može značiti gubitak pristupa nekim sajtovima.

Što se tiče onoga što će biti izbrisano, Google je jasno dao do znanja da će ukloniti sve podatke pronađene na bilo kojoj od svojih usluga, kao što su Gmail, Docs, Drive, itd. Međutim, važno je napomenuti da nalozi koji su korišćeni za postavljanje video snimaka na YouTube-u neće biti izbrisani, budući da bi takav potez mogao značiti brisanje sadržaja na YouTube-u. Ako spadate među one koji su pogođeni i želite izbeći brisanje svog naloga, pošaljite mejl, preuzmite aplikaciju sa Play prodavnice ili pogledajte video na YouTube-u putem tog naloga pre decembra kako biste obezbedili aktivnost.

Bitno je napomenuti da Google briše samo lične naloge, dok poslovne i obrazovne adrese e-pošte neće biti pogođene. Ipak, proces će biti neopoziv, stoga se pobrinite da adekvatno reagujete.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.