Huawei telefoni tvrde da je Google aplikacija virus


Na Huawei telefonima, zvanične Google aplikacije nisu dostupne već nekoliko godina, ali sada korisnici koji su ručno instalirali zvaničnu Google aplikaciju na svojim uređajima dobijaju upozorenje da je aplikacija virus.

Kako je istaknuto na Stack Diary i prikazano u nekoliko niti na Reddit-u kao i na Google forumima, Huawei pametni telefoni trenutno upozoravaju korisnike da je Google aplikacija, ako je instalirana, zapravo virus. Huawei označava aplikaciju kao "TrojanSMS-PA" virus, govoreći da je aplikacija "zaražena". Upozorenje se povremeno pojavljuje, dajući korisniku upozorenje da aplikacija "predstavlja visok rizik".

Huawei-jev softver "Phone Manager" obaveštava korisnike da odmah deinstaliraju Google aplikaciju jer je otkriveno da šalje SMS-ove "privatno". Obaveštenje objašnjava:

Otkriveno je da ova aplikacija šalje SMS-ove privatno, podstiče korisnike da plaćaju sadržaj za odrasle, privatno preuzima/instalira aplikacije ili krade privatne informacije, što može prouzrokovati štetu na imovini i curenje privatnosti. Preporučujemo da je odmah deinstalirate.

Zašto se ovo dogodilo? Pa, nema potrebe za stvarnom zabrinutošću. Zvanična Google aplikacija, naravno, nije virus.

Najverovatnije objašnjenje je da je problem u Huawei-ovom softveru pogrešno identifikovao Google aplikaciju kao trojanca. Slično ponašanje zapravo se dogodilo sa Google-ovom verzijom ovog upozorenog sistema, Play Protect. Samo ovog meseca, korisnici Samsunga su bili upozoreni od strane Play Protect-a da su sistemski aplikacije poput Samsung Wallet-a i Samsung Messages-a opasne i trebalo bi da se deinstaliraju, ali je potvrđeno da je to bila greška sa strane Google-a.

Google još uvek nije ponudio nikakav uvid u situaciju, što se i ne očekuje s obzirom da Google aplikacije nisu zvanično dostupne na Huawei uređajima.

Neki korisnici su primetili da brisanje keš memorije aplikacije "Phone Manager" rešava problem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.