iPhone 15 Pro Max u proizvodnji košta 502 dolara


Prema istraživanju Counterpoint Research-a, cena svih komponenti potrebnih za izradu Apple iPhone 15 Pro Max modela, koji se prodaje po ceni od 1.199 dolara u SAD-u, iznosi 502 dolara za osnovni model sa 256 GB memorije. Kako navodi izveštaj, ova cena je u porastu u odnosu na prethodnika, pre svega zbog unapređenog A17 procesora i nove telefoto kamere.

Analitičari su otkrili da je ukupan trošak komponenti veći za 37,7 dolara u odnosu na prošlogodišnji iPhone 14 Pro Max sa 256 GB memorije, koji je takođe bio dostupan po ceni od 1.199 dolara.

A17 Pro čip je skuplji za 30 dolara u poređenju sa prethodnim A16 Bionic modelom, pre svega zbog proizvodnje na 3nm tehnologiji.

Periskopska telefoto kamera predstavlja inovaciju u iPhone seriji. Lante Optics je dobavljač prizme, dok su za mehanizam stabilizacije slike odgovorni Cirrus Logic i LG Innotek. Ukupno povećanje cene ovih komponenti iznosi 25,1 dolara (34%), a Counterpoint je uključio sve kamere, uključujući Face ID i ToF module, u proračune.

Još jedno blago povećanje cene odnosi se na kućište od titanijuma, koje je skuplje za 7 dolara u odnosu na prošlogodišnji model sa okvirom od nerđajućeg čelika.

Apple je povećao i količinu RAM-a u iPhone 15 Pro Max modelu na 8 GB (u odnosu na prethodnih 6 GB), ali je zbog opadanja cena na tržištu memorija cena zapravo niža za 16,8 dolara. Ekran novog iPhone-a nije doživeo promene, a pošto je cena ekrana takođe u opadanju, Apple je platio 4 dolara manje Samsung Display-u i LG Display-u.

Komponente čine 42% finalne cene, ali tu su i troškovi proizvodnje, transporta, marketinga, a treba uzeti u obzir i značajne troškove istraživanja i razvoja.

Takođe, imamo i našu sopstvenu poređenje između iPhone 15 Pro Max i iPhone 14 Pro Max. Pregledali smo sve ključne segmente i doneli zaključak o tome koji je bolji, u zavisnosti od korisničkih preferencija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.