iPhone se odlično prodaje, ali Mac ne baš


Apple je prijavio rekordno poslovanje u septembarskom kvartalu u četvrtak, s prihodom od iPhone-a koji je porastao u odnosu na prethodnu godinu - čak i uz samo nedelju dana prodaje iPhone-a 15 uključenih u brojke. Međutim, svi ostali hardverski delovi kompanije su zabeležili pad, a kako je CNBC primetio, ukupna prodaja je pala četvrti kvartal zaredom. Kompanija je ostvarila prihod od 89,5 milijardi dolara tokom kvartala.

CEO Tim Cook je rekao za CNBC da linija iPhone 15 pokazuje jači početni zamah od serije 14. "Ako pogledate iPhone 15 za taj period i uporedite ga sa iPhone 14 za isti period prethodne godine, iPhone 15 je bio uspešniji od iPhone 14", rekao je, dodajući da su uređaji Pro i Pro Max trenutno ograničeni u ponudi.

Poslovanje sa Mac računarima je posebno teško pogođeno, s padom od 34 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zbog toga je bilo razumljivo što je Apple održao svoj M3 događaj ranije ove nedelje, gde je kompanija predstavila ažurirane MacBook Pro modele i osveženi iMac. Cook je opisao trenutno tržište PC računara kao "izazovno".

"Mislim da će Mac imati znatno bolji kvartal u decembru", rekao je Cook za CNBC. "Imamo M3, imamo nove proizvode, i nemamo poređenje na godišnjem nivou." Cook tvrdi da je poslovanje s Mac računarima bilo neobično snažno u ovo doba prošle godine.

Sa nedostatkom novih modela u skorije vreme, prihod od iPada je pao za 10 posto. Prihod od nosivih uređaja pao je za znatno manjih 3 posto. Kao i obično, Apple-ova uslužna jedinica bila je pouzdan generator prihoda i porasla je za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu. "Sve glavne usluge su postigle rekord", rekao je Cook za CNBC.

CEO Apple-a deluje optimistično u pogledu položaja kompanije pred prazničnu sezonu. "Sada imamo naš najjači niz proizvoda ikad, ulazeći u prazničnu sezonu, uključujući liniju iPhone-a 15 i naše prve modele Apple Watch uređaja neutralne na ugljenik, značajan prekretnica u našim naporima da sve Apple proizvode učinimo neutralnim na ugljenik do 2030. godine", rekao je u saopštenju za štampu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.