Još jedna država zabranila TikTok


Nepal je odlučio zabraniti TikTok jer popularna aplikacija kratkih video zapisa remeti društvene strukture u južnoazijskoj naciji, kažu zvaničnici vlade.

Nekoliko zemalja je postavilo restrikcije na korištenje TikToka, koji je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDance-a i ima više od milijardu aktivnih korisnika mjesečno, dok ga je Indija potpuno zabranila.

"S obzirom na to kako TikTok remeti našu socijalnu harmoniju i uticaj koji ima na porodične i društvene strukture, kabinet je odlučio da zabrani TikTok trenutno," rekla je Rekha Sharma, ministarka komunikacija i informacionih tehnologija Nepala, na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

CNN je kontaktirao TikTok za komentar.

U utorak je nepalski premijer Pushpa Kamal Dahal branio odluku na događaju u gradu Bhaktapuru.

"Nakon dugog razgovora o tome kako kontrolisati tendenciju širenja disharmonije, nereda i haosa u društvu... postignut je konsenzus među svim političkim strankama, uključujući vladajuću i opozicionu stranku," rekao je.

Purushottam Khanal, predsjednik Telekomunikacione agencije, je zatražio od pružalaca internet usluga da obustave pristup aplikaciji, navodi državna televizija Nepala u ponedeljak.

WorldLink Communications, koji se predstavlja kao najveći pružalac internet usluga u zemlji, je poslušao naredbu i očekuje se da će to uskoro učiniti i drugi pružaoci, dodaje se u izveštaju.

Reuters izvještava, pozivajući se na lokalne medije, da je više od 1.600 slučajeva kibernetičkog kriminala povezano sa TikTokom registrovano u posljednje četiri godine u Nepalu, što je doprinijelo "rastućoj potražnji" za kontrolu aplikacije.

Zabrana dolazi više od tri godine nakon što je Indija blokirala TikTok i nekoliko drugih poznatih kineskih aplikacija, navodeći da predstavljaju "prijetnju suverenitetu i integritetu". U to vreme, TikTok je imao procenjenih 120 miliona korisnika u zemlji, jednoj od najvećih tržišta aplikacije.

Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri iz obavještajnog saveza Five Eyes - Australija, Britanija, Kanada i Novi Zeland - postavili su restrikcije na korištenje TikToka na uređajima izdatim za vladine radnike.

U februaru je Bela kuća obavijestila savezne agencije da imaju 30 dana da uklone TikTok sa svih uređaja izdatih od strane vlade. Australija je u aprilu objavila da će aplikacija morati biti uklonjena sa uređaja federalne vlade.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.