Mac računari mogu da obaveste Apple ako su detektovali vodu u USB-C portovima


Apple-ova ograničena garancija ne pokriva štetu nastalu tečnostima, čak ni za vodootporne proizvode kao što su iPhone, Apple Watch i određeni modeli AirPods slušalica. Kako bi otkrili da li je uređaj bio izložen tečnosti, Apple koristi različite metode. Na najnovijim Mac računarima, Apple sada ima način za otkrivanje da li su u USB-C portovima uočene tečnosti.

Operativni sistem macOS Sonoma 14.1 uključuje novi sistemski daemon nazvan "liquiddetectiond", koji može identifikovati prisustvo tečnosti na računaru. Ovaj daemon prikuplja analizu otkrivanja tečnosti sa svakog USB-C porta na Mac računaru.

Ovaj daemon je opisan kao "Liquid Detection and Corrosion Mitigation Daemon". iPhone i iPad uređaji takođe imaju sličan daemon koji koristi obaveštenja korisnicima kada detektuje tečnost u konektoru, kako bi odmah isključili punjač i sprečili oštećenja.

Međutim, kod na Mac računaru sugeriše da se ovaj daemon koristi samo za "analitiku" i nije povezan sa opcijama namenjenim krajnjem korisniku. Iako Apple možda u budućnosti implementira obaveštenje slično onom koje već postoji u iOS-u, čini se verovatnije da će podaci prikupljeni ovim daemonom biti korišćeni od strane tehničara kako bi odredili da li je Mac podložan besplatnom popravci.

Osim toga, Apple koristi Indikatore kontakta sa tečnostima (Liquid Contact Indicators - LCI) koji se nalaze u MacBook laptopovima i određenim Apple žičanim i bežičnim tastaturama. Ovi indikatori menjaju boju kada dođu u dodir sa tečnošću. Dodavanje digitalnog detektora tečnosti na USB-C portove je još jedan način da se osigura da tehničari tačno utvrde da je Mac bio izložen tečnostima.

Nije jasno da li novi daemon funkcioniše na svim Mac računarima sa najnovijom verzijom macOS-a ili samo na M3 Mac računarima zbog nekih dodatnih hardverskih zahteva.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.