Neki Google Drive korisnici prijavljuju nestanak fajlova


Korisnici Google Drive-a prijavljuju da se fajlovi misteriozno nestaju sa servisa, a neki korisnici na forumima podrške ovog diva tvrde da je šest ili više meseci njihovog rada nestalo bez traga.

Ovaj problem već nekoliko dana izaziva uznemirenost, pri čemu je jedan korisnik prijavio da je prilikom prijave na Google Drive primetio da su fajlovi ostali kao u maju 2023.

Prema tvrdnjama ovog korisnika, gotovo sve što je sačuvano od tada je nestalo, a pokušaji povratka podataka su neuspešni.

Drugi su se pridružili sa sličnim iskustvima, a jedan je tvrdio da je izgubio šest meseci poslovnih podataka.

Postoji malo informacija o tome šta se tačno dogodilo; neki korisnici su prijavili da je sinhronizacija jednostavno prestala da radi, pa su podaci na oblaku bili zastareli. Drugi su uspeli da povrate deo svojih informacija igrajući se sa keširanim fajlovima, iako je ograničeni savet za pogođene bio da ne diraju ništa dok inženjeri ne pronađu rešenje.

Poruka koja navodno dolazi od Google podrške takođe savetuje da se ne prave promene u root/data folderu dok inženjeri istražuju problem. Neki korisnici spekulišu da bi ovo moglo biti povezano sa spontanim brisanjem naloga. Zatražili smo komentar od Google-a i ažuriraćemo informacije ako se ovaj internet pretraživač javi.

U međuvremenu, iskustvo pogođenih korisnika podseća da iako su fajlovi smešteni u oblaku, nema garancije da su bezbedni. Evropski provajder cloud usluga OVH je pretrpeo katastrofalan požar 2021. godine, što je ostavilo neke korisnike u potrazi za rezervnim kopijama i planovima za oporavak od katastrofe.

Sam Google je imao svoje izlive nedostupnosti tokom godina. Ranije 2023. godine, region europe-west9 ovog mega-korporacije se isključio nakon što je voda napravila probleme u jednom od Google Cloud data centara u Parizu.

Na kraju, poverenje u svoje podatke - posebno podatke od kojih zavisi posao - trebalo bi prepuštati cloud skladištu tek nakon potpunog razumevanja implikacija uslova i odredbi usluga. Samo zato što su fajlovi otpremljeni jednog dana, ne znači nužno da će i dalje biti tamo - ili da će se moći povratiti - sledećeg dana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.